Organizaţia Mondială a Sănătăţii confirmă: Cârnaţii, şunca şi baconul sunt cancerigene. La fel de periculoase ca plutoniul
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a clasificat, luni, in premiera, carnea procesata ca fiind cancerigena.
Anuntul OMS era asteptat inca de la sfarsitul saptamanii trecute.
In categoria carnurilor procesate intra banconul, carnatii, mezelurile, sunca, acestea fiind cauzatoare de cancer, potrivit OMS. Produsele procesate sunt cele rezultate in urma afumarii carnii, adaugarii sarii si conservantilor.
Organizatia avertizeaza ca 50 de grame de carne procesata pe zi – mai putin de doua felii de bacon – maresc riscul de cancer colorectal cu 18%, informeaza BBC.
Despre carnea rosie macra, OMS sustine ca este „probabil cancerigena”, insa dovezile in acest sens sunt pentru moment limitate.
Aceeasi organizatie sustine ca nu ar trebui, insa, sa eliminam complet carnea rosie din alimentatie, pentru ca aceasta are efecte benefice pentru sanatate.
Conform anuntului facut luni, carnea procesata a fost inclusa in aceeasi categorie cu plutoniul si alcoolul. Totusi, organizatia transmite ca nu e totuna sa mancam un sandvis cu bacon sau sa fumam. Riscul de cancer colorectal creste proportional cu cantitatea de carne procesata consumata.
Anuntul organizatiei a fost facut dupa ce International Agency for Research on Cancer (IARC) a revazut 800 de studii ce au analizat legatura dintre carne si cancer.
Sursa: ziare.com