Asociația Judecătorilor a solicitat CSM să ia măsuri pentru a apăra principiile statului de drept și independența sistemului judiciar
Printr-un demers oficial, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJRM) a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să constate oficial atacurile la adresa independenței justiției și să ia măsuri pentru a apăra principiile statului de drept și independența sistemului judiciar, informează OFICIAL.
De asemenea, s-a solicitat CSM-ului să pună în discuție aceste probleme la întâlnirile cu partenerii de dezvoltare și să solicite sprijin în promovarea și protejarea independenței justiției în Republica Moldova.
În aceeași ordine de idei, s-a cerut CSM-ului să faciliteze un cadru de dialog între puterile statului pentru a asigura respectarea principiilor separației puterilor și independenței judiciare, în vederea consolidării statului de drept. Potrivit Legii nr. 947/1996, Consiliul Superior al Magistraturii este un organ independent, format în vederea organizării şi funcționării sistemului judecătoresc, şi este garantul independenței autorității judecătorești.
Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a depus acest demers în urma recentelor declarații ale prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, care pot fi interpretate ca atacuri la adresa independenței judiciare. Aceste comentarii, exprimate public în cadrul discursurilor sale, inclusiv în cel mai recent din 14 februarie 2024, subminează principiul separației puterilor în stat și afectează grav principiul independenței judiciare.
În opinia AJRM, care reprezintă peste 200 de judecători, aceste acțiuni contravin angajamentelor Republicii Moldova față de principiile statului de drept și independența sistemului judiciar, esențiale pentru funcționarea unei democrații sănătoase și a unei societăți echitabile.
AJRM reiterează necesitatea ca toți actorii statului, inclusiv Executivul, să respecte aceste principii fundamentale, să asigure un dialog constructiv și să evite orice formă de presiune sau interferență care ar putea afecta imparțialitatea și eficacitatea justiției.
„Considerăm că este esențial pentru democrația noastră să protejăm independența judiciară de orice tentativă de influență nejustificată sau presiune politică.
Asigurarea unei justiții imparțiale și eficiente este fundamentală pentru încrederea cetățenilor în instituțiile statului și pentru protecția drepturilor și libertăților fundamentale.
AJRM își reafirmă angajamentul său ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii” – a conchis AJRM.