MAN: Datoria de stat a atins un nivel record

MAN: Datoria de stat a atins un nivel record

Olga Ursu, membru al Biroului Național al Partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), în cadrul unei conferințe de presă, a evidențiat mai multe probleme financiare și economice cu care se confruntă Republica Moldova. Declarația sa a subliniat creșterea datoriei de stat, care a atins un nivel record, lipsa de suport financiar pentru municipiul Chișinău din partea autorităților centrale, creșterea costurilor deservirii datoriei de stat și o serie de reduceri ale alocațiilor pentru domenii esențiale precum educația, protecția socială, sănătatea și infrastructura, informează OFICIAL.

Referindu-se la datoria de stat, Olga Ursu a subliniat o creștere alarmantă a acesteia, de +85% în patru ani. Această tendință reflectă provocările economice și financiare grave cu care se confruntă țara noastră a menționat Ursu. „Vreau să țineți minte cifra: de la 67 mlrd lei la finele lui 2020, până la 125 mlrd lei prognozat pentru 2024. Avem o îndatorare de 9 mlrd de lei în 2023, iar pentru 2024 se așteaptă o creștere de 21 mlrd. lei. Deci, în total, avem o îndatorare de plus 57 de mlrd. lei în 4 ani! Asta da realizare și vremuri bune pentru oameni!” a subliniat Olga Ursu.

Ea a mai adăugat că în Republica Moldova au intrat mijloace financiare de peste 1 miliard de euro din partea partenerilor însă nimeni nu cunoaște cum Guvernul a gestionat acești bani. Primăria municipiului Chișinău a primit niciun bănuț din acest suport. „Primăria municipiului Chișinău nu a primit niciun leu suport financiar din suma menționată, cu toate că au fost adresate multiple solicitări către autoritățile publice centrale. Ori, 40% din populația Republicii Moldova, locuitorii din Chișinău, nu sunt eligibili pentru susținerea financiară din partea Uniunii Europene?! Am transmis demersuri cu solicitarea informației detaliate unde au fost direcționați acești bani și în ce scopuri, dar răspuns așa și nu am mai primit”.

Olga Ursu a amintit în declarația sa că municipiul Chișinău generează aproape 40% din veniturile la bugetul național. Sumele sunt colosale, iar înapoi Guvernul întoarce Chișinăului mijloace neînsemnate. „Dacă în 2022 municipiul Chișinău a contribuit cu 23 mlrd. la formarea bugetului public național, atunci în 2024 această cifră se prognozează a fi de 28 mlrd lei.Din această sumă generoasă în bugetul municipal se întorc doar 2,9 de mlrd lei plus 3,9 mlrd lei din contul transferurilor cu destinație specială. Oamenii achită și așteaptă rezultate, pe când acești bani se duc direct în bugetul de stat și nu în bugetul municipiului Chișinău.”

Membra Biroului Național MAN Olga Ursu a scos în evidență faptul că în anul 2024 se atestă o reducere semnificativă a finanțării pentru domenii critice precum educația, sănătatea și protecția socială, în contrast cu creșterea cheltuielilor de personal și a costurilor pentru deplasări: „Au scăzut alocațiile pentru învățământ cu 504 mln de lei; pentru domeniul protecției sociale – cu 465 de mln lei; domeniul ocrotirii sănătății a primit cu 146 mln mai puțin în 2024 față de 2023. Apropo, cheltuielile pentru deplasări au crescut și ele – cu 19 mln lei, iar comparativ cu 2020, acestea practic s-au dublat”.

De asemenea, se remarcă scăderi importante în alocațiile pentru fondurile naționale și în transferurile către bugetele locale, ceea ce sugerează o prioritizare discutabilă a resurselor financiare de către guvernare, susține Olga Ursu. „În 2024 transferurile din bugetul de stat către bugetele locale scad cu 1,4 mlrd lei față de 2023. Avem minus 616 mln de la Bugetul de Stat la Bugetele Locale pentru învățământ. Minus 510 mln pentru protecție socială, minus 437 mln cheltuieli cu destinație generală, minus 2,4 mln pentru școli sportive. Iată adevărata față a guvernanților. Iată de ce au consultat bugetul de stat doar 7 ore ca nimeni să nu reușească măcar să citească acest buget, apoi să-l voteze fulger”, a concluzionat Olga Ursu.

MAN condamnă abordarea guvernării actuale privind politicile bugetare și de investiții. Asistăm la o distribuire politică a mijloacelor bugetare și la o gestionare inadecvată a cheltuielilor în sectoare cheie și în infrastructură. „De asemenea, condamnăm tendința guvernării de a devia de la problemele reale prin căutarea de vinovați și organizarea unor diversiuni informaționale împotriva administrației municipiului Chișinău. Îi invităm pe reprezentanții guvernării să accepte criticile constructive și să asigure un dialog eficient și o transparență sporită a actului guvernării”, a conchis ea.

Share