Se caută director la Centrul Național pentru Energie Durabilă
Ministerul Energiei este în căutare de director, a membrilor Consiliului și membrilor Comitetului de finanțare și risc pentru Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED).
Dosarele pentru funcția de director pot fi depuse până pe data de 9 februarie, pentru Consiliu – 26 februarie, iar pentru Comitetul de finanțare și risc – 15 februarie curent. Detalii privind conținutul dosarelor și condițiile de participare găsiți pe site-ul Ministerului Energiei:
https://energie.gov.md/ro/content/cariera
Amintim că fosta Agenție pentru Eficiență Energetică a fost transformată în CNED și aduce un model nou de guvernanță, cu o mai mare flexibilitate operațională. CNED va avea statut de instituție publică la autogestiune, activitatea căreia va fi supravegheată de către Consiliu. Deciziile de finanțare a proiectelor și programelor implementate de CNED vor fi luate de către Comitetul de finanțare și risc care va fi constituit din 5 persoane cu experiență, doi dintre care vor fi delegați de către partenerii de dezvoltare.
Instituția va avea mai multă flexibilitate operațională prin posibilitatea creării unităților de implementare a proiectelor în funcție de necesitate dar și printr-o mai mare autonomie în gestionarea resurselor fapt ce va facilita dezvoltarea de parteneriate cu instituții internaționale.
CNED va gestiona un fond de eficiență energetică în sectorul rezidențial, un mecanism Super ESCO pentru sectorul public, programe de înlocuire a electrocasnicelor, cum ar fi Ecovoucher, etc.
Bugetul Fondului rezidențial de eficiență energetică, estimat pentru anul 2024, va fi de 455 de milioane de lei, iar pentru programul Ecovoucher sunt estimate 150 de milioane de lei. Resursele vor veni, parțial, din schema de obligații pentru eficiență energetică pe care o vor plăti furnizorii de energie. Alte costuri ar urma să fie acoperite de partenerii de dezvoltare, bănci comerciale și din contribuțiile beneficiarilor.
Printre prioritățile CNED pentru anul 2024 sunt lucrări de reabilitare energetică în 20 de blocuri de locuit din cele peste 3500 de blocuri conectate la sistemul centralizat de încălzire. De asemenea, oferirea de subvenții pentru lucrări de eficientizare energetică a unui număr aproximativ de 1500 de gospodării casnice. Începând cu anul 2025, numărul și valoarea proiectelor implementate de CNED urmează să se majoreze considerabil pe măsură ce vor fi consolidate capacitățile instituționale și vor fi puse în funcțiune mecanismele de finanțare.