Al treilea workshop regional în cadrul procesului de elaborare a noii Strategii FMF 2025/2030
În cadrul procesului de elaborare a Strategiei FMF 2025-2030, a avut loc cu succes al treilea workshop la care au participat 30 de membri ai comunității fotbalistice din regiunea de nord a țării. Evenimentul a avut loc în orașul Bălți, marcând o continuare a angajamentului FMF pentru implicarea reprezentanților în modelarea viitorului fotbalului moldovenesc.
Printre cei prezenții s-au numărat Directorul Executiv al FMF, Adrian Ixari și Directorul Academiei FMF, Corneliu Popovici. Aceștia au vorbit despre perspectivele și obiectivele Strategiei FMF 2025-2030, subliniind importanța implicării active a comunității în modelarea viitorului fotbalului moldovenesc.
Diana Bulgaru, Managerul Proiectului Grassroots Moldova, a adus o contribuție esențială prin prezentarea proiectului „Fotbal în Școli”. Totodată, a subliniat modul în care fotbalul poate juca un rol semnificativ în educarea și formarea tinerilor. Discursul său a oferit o privire detaliată asupra rezultatelor obținute, evidențiind importanța adusă în comunitățile școlare și impactul pozitiv asupra participanților.
„Pe lângă cele patru direcțiii de bază ale Strategiei actuale, punem un accent deosebit pe fotbalul pentru copii. Suntem în prima fază de implementare a proiectului „Fotbal în grădinițe”. Ne dorim să aducem fotbalul cât mai aproape de comunitățile locale. Prin această inițiativă, ne propunem să stimulăm pasiunea pentru fotbal încă de la vârste fragede și să construim o temelie solidă pentru viitorul fotbalului moldovenesc.”, a menționat Diana Bulgaru, Managerul Proiecte Grassroots Moldova.
Vitalie Jurat, Manager al Oficiului Regional de Dezvoltare Nord, a adus în prim-plan o retrospectivă a progreselor și realizărilor din regiunea Nord. Acest moment a oferit participanților o imagine mai clară asupra contribuțiilor aduse în perioada anterioară și a provocărilor care pot fi abordate în viitor.
Evenimentul a fost marcat și de intervenții interactive, unde participanții au avut oportunitatea de a împărtăși idei și propuneri pentru îmbunătățirea fotbalului în regiune, subliniind importanța colaborării strânse și a angajamentului în continuare pentru dezvoltarea sustenabilă a fotbalului în partea de nord a țării.
„În drumul către atingerea unui obiectiv important, este esențial să avem un plan bine pus la punct. Aceasta este motivația care ne-a adus astăzi împreună – să dezvoltăm, să elaborăm și să implementăm noua strategie. Strategia și planificarea sunt cheile care deschid drumul către descoperirea și cultivarea potențialului fotbalistic în rândul tinerilor. Prin această abordare, se încurajează și se promovează talentele locale, contribuind la construirea unei baze solide pentru viitorul fotbalului moldovenesc.”, susține Veaceslav Rogac, directorul școlii sportive de fotbal din Bălți.
„Tot ceea ce se realizează astăzi, prin aceste întâlniri și proiecte, este orientat spre dezvoltarea și formarea fotbaliștilor talentați. Este un efort colectiv menit să cultive viitoarea generație de sportivi și să aducă Moldova în lumina reflectoarelor fotbalistice la nivel național și internațional.”, adaugă Ion Tudos, antrenor al Școlii Sportive Glodeni.
„Din perspectiva localităților raionale, se observă o tendință crescută de colaborare strânsă între Federația Moldovenească de Fotbal și Oficiul Regional de Dezvoltare Nord, unde se depune un efort susținut pentru promovarea fotbalului la nivel local. La Ocnita, spre exemplu, am reușit să îmbunătățim starea terenului de fotbal, grație sprijinului FMF. Suntem implicați în proiecte precum Fotbal în Școli și la evenimente precum Open Fun Football School. De asemenea, suntem mândri că putem promova fotbalul feminin și avem și o echipă de fotbal masculin care evoluează în Liga a II-a.”, afirmă Victor Ursan, specialist principal din cadrul Consiliului Raional Ocnița.
Al treilea workshop regional reprezintă un pas semnificativ în direcția stabilirii unui fundament solid pentru viitoarea Strategie FMF 2025-2030 și în consolidarea contribuțiilor aduse de comunitatea fotbalistică în ansamblu.