PLDM solicită guvernării să renunțe la ideea organizării unui referendum în ziua alegerilor prezidențiale

PLDM solicită guvernării să renunțe la ideea organizării unui referendum în ziua alegerilor prezidențiale

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) cere conducerii politice a Republicii Moldova în frunte cu Maia Sandu să nu compromită parcursul european al țării și să refuze la ideea organizării unui referendum în ziua alegerilor prezidențiale, informează OFICIAL.

PLDM, într-o declarație, constată cu îngrijorare că sub semnul preocupării de soarta democrației și a parcursului european al Republicii Moldova, PAS încearcă să monopolizeze politic ideea integrării europene a RM, astfel aducând un prejudiciu acestui deziderat național.

„Decizia de inițiere a unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană în ziua alegerilor prezidențiale este una extrem de periculoasă pentru viitorul Republicii Moldova. Dincolo de tentativa de a manipula opinia publică în favoarea Maiei Sandu, această mișcare reprezintă şi un exercițiu periculos ce implică riscuri majore pentru țară. Acest referendum va afecta serios integritatea scrutinului prezidenţial fiind perceput din start ca un tertip politic de partenerii de dezvoltare, dar în primul rând de către cetățeni, drept o deraiere de la democrație. De asemenea, există riscul major al unui eşec al referendumului, dat fiind faptul că oamenii îl vor asocia cu PAS care a sărăcit Republica Moldova şi a distrus în ultimii ani practic tot ce se putea de distrus în acest stat.

Procesul de integrare europeană a Republicii Moldova trebuie să rămână un deziderat național fără de a fi asumat de către un partid politic asociat cu incompetența și ineficiența, asociat cu sărăcia și scheme care dăunează oamenilor.

PAS se face a uita că din Republica Moldova au plecat 138 654 de oameni în doar 2 ani și jumătate; că inflația cumulativă a depășit 50 de procente în această perioadă; că datoria publică a ajuns la circa 115 miliarde de lei; că salariile miniștrilor și deputaților au crescut cu peste 70 de mii de lei, în situația în care asistenții sociali nu-şi primesc salariile la timp, iar agricultorii sunt în pragul falimentului; că justiția mai mult se aseamănă cu un proces de recrutare politică a judecătorilor și a procurorilor decât cu un sistem ce ar trebui să acţioneze în interesul cetăţenilor, punând legea în capul mesei; că au închis ilegal mai multe instituții media; că au eșuat cu toate reformele etc.” – menționează liberal-democrații.

PLDM consideră că „rezultatul alegerilor locale a fost un semnal clar al nemulțumirii oamenilor față de guvernare. Utilizarea de către PAS a instrumentelor nedemocratice, înrăutăţirea continuă a calității vieţii oamenilor, dat fiind incompetenţa PAS de a administra eficient treburile statului, determină creşterea continuă a nemulţumirii faţă de acest partid. În aceste condiţii devine şi mai periculoasă tentativa PAS de a monopoliza ideea integrării europene prin organizarea unui referendum în acest sens”.

PLDM cere guvernării să ia în calcul şi modul în care inițiativa sus-menționată va afecta imaginea Republicii Moldova în ochii partenerilor europeni, cărora li se va crea impresia unei abordări iraționale de a consulta cetățenii privind integrarea europeană când Republica Moldova are statut de țară candidat de aderare la UE, cu procesul de negocieri demarat.

„Considerăm că, prin angajarea în astfel de manevre politice dubioase, PAS plasează propriile interese politice mai presus de aspirațiile țării de a deveni parte a Uniunii Europene. Astfel, există riscul ca această mișcare să fie percepută ca o încercare de a monopoliza discursul privind aderarea la UE, compromiţând perspectiva unei abordări consensuale și bazate pe dialog.

PLDM aminteşte PAS că noi suntem europeni prin definiție, am demonstrat constant acest lucru începând cu 2009, opţiunea pro-europeană fiind reconfirmată în cadrul tuturor scrutinelor electorale de atunci şi până în prezent prin cumularea rezultatelor partidelor pro-europene.

În loc să inventeze exerciţii politice şi electorale care să le aducă dividende partinice, guvernarea PAS trebuie să se întoarcă la valorile democratice și să abordeze problemele concrete ale cetățenilor, așa precum a promis oamenilor în alegerile parlamentare din 2021. Utilizarea unor tactici contestabile și manipulatorii nu va face decât să slăbească credibilitatea parcursului european al Republicii Moldova în fața oamenilor și să ducă țara într-o direcție periculoasă.

PLDM face apel la raţiunea celor de la guvernare şi cere PAS în frunte cu Maia Sandu să renunțe la organizarea referendumului, având în vedere consecințele grave ce pot surveni şi care pot afecta atât majoritatea cetățenilor cât și Republica Moldova în întregime”, se mai spune în declarația formațiunii.

Share