Aspecte de aplicare a prevederilor noului Cod Vamal – subiect de discuție cu reprezentanții operatorilor poștali

Aspecte de aplicare a prevederilor noului Cod Vamal – subiect de discuție cu reprezentanții operatorilor poștali

Conducerea Serviciului Vamal a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții operatorilor poștali și de curierat rapid, în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte de actualitate ce vizează aplicarea noilor prevederi ale legislației vamale.

În deschiderea ședinței, conducerea Serviciului Vamal a menționat că procesul de adaptare a activității mediului de afaceri la noile proceduri vamale este în atenția autorității vamale, care menține o comunicare deschisă și permanentă cu părțile interesate și acordă suportul necesar în aplicarea conformă a cadrului normativ.

În discuții, reprezentanții operatorilor poștali și de curierat rapid s-au referit la aspectele tehnice și practice pentru procesarea declarațiilor vamale de tranzit, import și export al trimiterilor poștale internaționale pentru persoanele fizice.

Conducerea Serviciului Vamal a subliniat că informarea directă și din prima sursă cu mediul de afaceri referitor la problematicile și carențele identificate are drept scop perfecționarea cadrului normativ secundar și terțiar, pentru a asigura prestarea serviciilor poștale calitative și rapide, securitatea economică și siguranța cetățenilor.

Specialiștii din cadrul Serviciului Vamal au comunicat că se realizează mai multe ajustări și dezvoltări ale sistemului informațional și, la etapa actuală, are loc definitivarea testării unor noi funcționalități pentru facilitarea prelucrării rapide a trimiterilor poștale, realizarea prealabilă a schimbului de date electronic, ș.a.

Având în vedere beneficiile oferite de statutul de Agent Economic Autorizat, participanții la ședință au fost încurajați să devină titulari AEO pentru a beneficia de simplificarea procedurilor vamale, reducerea numărului de controale, trecerea prioritară a frontierei etc.

Totodată, până la definitivarea proceselor din IT, pentru a nu periclita comerțul electronic și lanțul logistic, este asigurată provizoriu și procedura anterioară de declarare vamală a trimiterilor poștale internaționale, precum și va fi suplinit numărul funcționarilor vamali pentru acordarea suportului operatorilor poștali în procesarea trimiterilor poștale internaționale.

Reprezentanții mediului de afaceri au apreciat deschiderea manifestată de autoritatea vamală pentru o comunicare directă și transparentă, exprimând convingerea că soluțiile identificate vor sta la baza deciziilor privind perfecționarea aplicativității cadrului normativ din domeniul vamal.

Share