A fost lansată prima asociație patronală a consultanților fiscali „Camera Consultanților Fiscali din Moldova”: „Ideea creării a fost una spontană”

A fost lansată prima asociație patronală a consultanților fiscali „Camera Consultanților Fiscali din Moldova”: „Ideea creării a fost una spontană”

Camera Consultanților Fiscali din Moldova (CCF), prima asociație patronală a consultanților fiscali din țara noastră, a fost lansată oficial în cadrul unei conferințe.

La eveniment au participat reprezentanți ai ministerului Finanțelor, Serviciul Vamal, Serviciului Fiscal de Stat, Casei Naționale de Asigurări Sociale, CNI MOLDINSOLV, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești din Republica Moldova, Universității de Stat din Moldova, revistei Monitorul Fiscal, revistei Contabilitate și Audit, Centrului Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenorialului, Colegiului de Studii Administrative și Fiscale din Moldova.

Din componența CCF fac parte: Ilie Nevmerjițchi, Președinte, Sergiu Selevestru, Președinte  al Consiliului de Administrare, Veronica Sirețeanu-Vragaleva, membru de onoare al CCF.

Camera Consultanților Fiscali își pune ca sarcină îndeplinirea obiectivelor privind promovarea instituirii profesiei de consultant fiscal; asigurarea cadrului; organizatoric necesar pregătirii inițiale, continui și/sau de perfecționare a consultanților fiscali, realizarea de studii  și programe de politici profesionale în  domeniu; stabilirea relațiilor de cooperare cu instituțiile și organizațiile de profil; contribuirea la perfecționarea legislației naționale; contribuirea la uniformizarea practicii în domeniul fiscalității prin crearea și promovarea de bune practici; organizarea și participarea la seminare, conferințe, întruniri, congrese, mese rotunde, lecții etc; acordarea, în conformitate cu cerințele legislației, a asistenței consultative privind aria de activitate a Asociației; participarea și efectuarea expertizelor conform cadrului normativ în vigoare.

În discursul său,  Ilie Nevmerjițchi a spus că, permanent sunt neconcordanțe la nivelul normelor ce țin de administrarea fiscală, ceea ce  se datorează inclusiv faptului neimplicării publicului în procesul normativ ce ține nemijlocit de procese din cadrul administrării fiscale.

„Camera va respecta principiul egalității, legalității și transparenței. Fără interese politice, ne vom strădui să contribuim cu cunoștințele și practică acumulată de către membrii săi la perfecționarea cadrului normativ elaborat de entitățile publice din domeniul fiscal întrucât să fie benefice conformării fiscale benevole a contribuabililor ”, a spus Președintele CCF.

Ex-ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu a menționat că, este onorată să fie  membră a CCF.

„Visam la o asemenea organizație mai bine de 10 ani. O organizație similară celei din Romania. Îmi exprim admirația pentru cei ce au fondat Camera Consultanților Fiscali. Avem multe asociații de business, asociații profesionale, dar nu aveam o asociație specializată pentru cei care sunt încadrați în domeniul fiscal.  Mai mult, majoritatea accentelor care se pune în discuții intre mediul asociativ și autoritățile publice vizează politicile, în domeniul fiscal, în cazul de față, dar nu se vorbește de procedurile de administrare fiscală. CCF sunt sigură va reuși să repornească, să revigoreze colaborarea pe procedura fiscală cu autoritățile de profil. De aceea, sunt convinsă că CCF va fi o platformă pentru discuții a problemelor,  că va lupta ca acestea să fie corecte”, a spus ex-ministra Finanțelor.

Sergiu Selevestru, fondator și Președinte al Consiliului de administrare CCF a precizat că, ideea creării  Camerei a fost una spontană, iar la baza ei stau cinci ex-angajați ai Serviciului Fiscal de Stat, cu o experiență de peste 13 ani de activitate în diferite structuri ale autorității fiscale naționale.

„Am avut ocazia, să ne întâlnim cu Dan Manolescu, Președintele Camerei Consultanților Fiscali din Romania. Am discutat cu el, i-am spus ce ne vrem să facem, iar  susținerea lui ne-a motivat și mai mult să fondăm asociația. Ne dorim să fim acel podeț între contribuabili, mediul de afaceri și autoritățile fiscale naționale. Scopul nostru este promovarea și efectuarea acțiunilor în conformitate cu legislația în vigoare, cu scopul atribuirii activității de consultanță fiscală a unui statut de profesie liberală. O prioritate a noastră este crearea profesiei liberale de „consultant fiscal”. Nu avem o astfel de profesie cum ar fi în România și în alte țări ale UE, la momentul de față fiind doar o acordare de servicii în cadrul unor companii. O asemenea profesie înglobează în sine cu mult mai multe cunoștințe și elemente,  ca să fie calitativă, profesionistă, de lungă durată și cu un rezultat previzibil”, a conchis Președintele Consiliului de Administrare.

 

Share