(INTERVIU) Viorel Godea: Construim doar spaţii şi edificii sigure, respectăm necesităţile clienţilor şi luăm în calcul priorităţile pe care ei le au
Interviu cu Directorul companiei „Lagmar”, Viorel Godea
C: Dle Director, aţi putea face un bilanţ preliminar cum a fost anul 2023 pentru compania pe care o conduceţi?
V.G.: Chiar dacă anul 2023 pentru economia naţională, în general, a fost unul destul de dificil, compania noastră resimţind acest lucru, remarc cu mare satisfacţie că am reuşit să avansăm în implementarea proiectelor pe care le avem în derulare, dar şi să lansăm proiecte noi. Astfel, am finalizat implementarea proiectului complexul locativ „Testimiţeanu”; ne apropiem cu paşi siguri de finalizarea proiectului complexul locativ „Corneşti”; am avansat semnificativ în implementarea mega proiectului „Cartierul Cluj în Chişinău”; am lansat două noi proiecte importante – complexul locativ „Smart Home” şi complexul rezidenţial „Solaris”. Bilanţul anului 2023 încă nu l-am făcut (mai avem încă timp până la finele anului), dar rezultatele preliminare ne permit să concluzionăm că nu a fost un an rău, indiferent de problemele şi provocările cu care ne-am confruntat.
C: Despre ce probleme şi provocări vorbiţi?
V.G.: Păi, nu este un secret că majoritatea indicatorilor relevanţi în cazul construcţiilor au fost în scădere în 2023. Astfel, în ianuarie-septembrie 2023, volumul total al lucrărilor de construcţii s-a micşorat faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022 cu 3,7% (în preţuri comparabile), ca urmare a descreşterii volumului lucrărilor de construcţii noi (-8,5%) și a celui de întreţinere şi reparaţii curente (-20,5%). Descreşteri avem şi la capitolul autorizaţii de construcţii eliberate, dar şi la venituri din vânzări, număr de salariaţi etc. Deci, în general, pentru domeniul construcţiilor anul a fost unul destul de greu, de aceea şi ziceam că, în aceste condiţii, avansarea în implementarea proiectelor menţionate mai devreme a fost un rezultat bun pentru noi.
C: Aţi pomenit de un nou proiect al „Lagmar” – „Smart Home”. Aţi putea deschide parantezele şi să ne oferiţi detalii?
V.G.: Sigur. E vorba de un nou complex locativ, amplasat în una dintre cele mai bune zone ale capitalei – pe strada Tudor Vladimirescu, în imediată apropiere de Premier Energy, dar și cu ieșire directă pe strada Calea Moșilor. Complexul va fi format din 11 blocuri locative, dintre care 6 cu 9 etaje și 5 – cu 15 etaje. La ultimele etaje ale fiecărui bloc vor fi apartamente de tip penthouse. De asemenea, complexul va fi dotat cu parcare auto subterană, încăperi auxiliare, dar și spații comerciale aflate pe prima linie, acestea fiind atât de tip oficiu, cât și de tip show-room.
Proiectul imobiliar a fost conceput astfel încât să satisfacă cerinţele şi aşteptările oricărei categorii de potenţiali beneficiari de spaţiu locativ. Astfel, cele 1050 de apartamente, sunt şi cu o odaie (42-49 metri pătraţi), şi cu două odăi (50-70 metri pătraţi), şi cu trei odăi (mai mult de 75 metri pătraţi).
Apropo, pe teritoriul complexului vor fi amenajate zone verzi şi de odihnă (3 parcuri). Totodată, pe lângă parcările subterane, sunt prevăzute şi parcări în aer liber, de tip deschis.
C: Celălalt proiect nou al „Lagmar”, lansat în 2023, este „Solaris”. Înţeleg că e un proiect destul de mare…
V.G.: Da, aşa este. Complexul va include 23 de blocuri rezidențiale, fiecare reprezentând o oază de confort și modernism. Cu o înălţime maximă de 9 etaje, aceste clădiri își propun să redefinească conceptul de locuință în oraș. Fiecare bloc va găzdui apartamente cu 1, 2, 3 și 4 camere, oferind astfel o gamă variată de opțiuni pentru diferite nevoi și preferințe.
Suprafeţele apartamentelor variază de la 36,4 m2 până la 158,5 m2, asigurând astfel spaţiu suficient pentru fiecare membru al familiei. Toate unitățile locative vor beneficia de balcoane sau terase spaţioase, conectând locuitorii la frumuseţea din jur și oferindu-le un spaţiu privat pentru relaxare.
C: Proiectele „Lagmar” se bucură de succes în rândurile beneficiarilor finali. Care e secretul?
V.G.: Nu există nici un secret – e vorba de atitudine. Noi punem accent pe calitate şi siguranţă, dar şi pe corectitudine, iar beneficiarii proiectelor noastre cunosc acest lucru. Construim doar spaţii şi edificii sigure, respectăm necesităţile clienţilor şi luăm în calcul priorităţile pe care ei le au. Tot timpul punem în prim plan şi obiectivul general de a contribui la dezvoltarea urbei şi ne aducem în permanenţă contribuţia la dezvoltarea Chişinăului.
De asemenea, avem un set de valori pe care le respectăm cu stricteţe: etică, excelenţă, respect, siguranţă şi dezvoltare durabilă. Nu sunt simple noţiuni declarative, ci repere în tot ceea ce facem. Beneficiarii noştri se conving de acest lucru de fiecare dată, ceea ce în final şi determină succesul proiectelor „Lagmar”.
C: Cum credeţi că vor evolua lucrurile în continuare pe segmentul de piaţă pe care activaţi?
V.G.: Este absolut evident că declinul cu care se confruntă domeniul construcţiilor trebuie stopat. Pentru că acesta e un domeniu de activitate de bază, care generează un volum semnificativ de impozite la buget, creează locuri de muncă, are un important rol social etc. Eu nu o dată, în cadrul ieşirilor publice pe care le-am avut, am accentuat acest lucru şi am propus iniţierea unor ample discuţii la această temă, cu implicarea factorului decizional. Dacă acest lucru se va întâmpla (şi încă nu e târziu de salvat situaţia), atunci vom putea vorbi în termeni mult mai optimişti despre viitorul domeniului construcţiilor în Moldova. Dacă nu, atunci vom ajunge să constatăm că declinul va continua, iar aceasta va afecta şi multe alte domenii conexe, la fel importante pentru economia naţională.
C: Ce aşteptări aveţi de la anul 2024?
V.G.: Aşteptările mele ţin de două dimensiuni: situaţia generală din domeniul construcţiilor şi proiectele „Lagmar”. În plan general, mi-aş dori ca problemelor cu care se confruntă domeniul construcţiilor să li se acorde mai multă atenţie, astfel încât să putem vorbi în termeni reali de relansarea acestuia. Cât priveşte proiectele companiei noastre, sunt sigur că, indiferent de provocările ce apar, vom reuşi să le implementăm în termenele şi în condiţiile stabilite. Ne vom respecta şi de acum încolo reputaţia, oferind beneficiarilor finali ai proiectelor noastre edificii sigure, calitative şi confortabile.