La Chișinău a avut loc cea de-a V-a ședință a Comisiei interguvernamentale moldo- azeră, de cooperare economică și comerț

La Chișinău a avut loc cea de-a V-a ședință a Comisiei interguvernamentale moldo- azeră, de cooperare economică și comerț

La Chișinău a avut loc cea de-a V-a ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-azeră, de cooperare economică și comerț.

La eveniment au participat reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

În discursul său, secretarul de stat, Viorel Garaz a subliniat importanța cooperării economice și comerciale dintre Republica Moldova și Republica Azerbaidjan.

“Avem mai multe acorduri în vigoare, care contribuie la dezvoltarea relațiilor comerciale și economice, semnificative pentru agenții economici din ambele țări pentru dezvoltarea cooperării reciproce. Republica Moldova are să ofere forță de muncă competitivă, locație geografică strategică și sectoare prospere precum tehnologia informației, agricultura și industria. Considerăm că există un potențial enorm de creștere și vom continua să interacționăm eficient în domeniile prioritare de cooperare” a menționat secretarul de stat, Viorel Garaz.

Activitatea Comisiei moldo – azerbaidjană a fost axată pe examinarea aspectelor ce vizează colaborarea comercial-economică pe domeniile susținerii întreprinderilor mici și mijlocii, energetică, transport, domenii științifice, tehnice și umanitare, turism, sănătate, protecția mediului etc.

Mai mult, părțile au trecut în revistă starea actuală și volumele comerțului reciproc și au confirmat importanța și necesitatea intensificării, întăririi și diversificării relațiilor comerciale și economice dintre cele două țări.

Părțile și-au exprimat opinia comună cu privire la necesitatea creșterii nivelului de dezvoltare a relațiilor comerciale, economice și de investiții, propunând totodată consolidarea cooperării prin organizarea de misiuni comerciale și economice, forumuri economice și de investiții și stabilirea unui contact constant între întreprinderile Republicii Moldova şi Republicii Azerbaidjan .

Este important de menționat că lucrurile de secretariat legate de elaborarea și definitivarea Protocolului celei de-a V-a reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-azeră de colaborare comercial-economică, precum și organizarea reuniunii Comisiei a fost asigurată de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în conlucrare cu ministerele de resort.

Tot în contextul acestei comisii, a fost semnat Memorandumul de înțelegere între Agenția Invest Moldova și Invest Azerbaijan, având drept scop consolidarea legăturilor și conexiunilor între cele două agenții în domeniul promovării și facilitării investițiilor.

Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, volumul comerțului bilateral al Republicii Moldova cu Republica Azerbaidjan, în anul 2022, a înregistrat suma de 16,1 milioane USD (de 2,8 ori mai mult față de 2021), din care export – 4,9 milioane USD (+12,2 % față de anul 2021) și import – 11,2 milioane USD (de 7,8 ori mai mult față de 2021).

Republica Azerbaidjan a ocupat locul 49 în rândul partenerilor comerciali ai Moldovei în 2022, constituind 0,12% din valoarea totală a comerțului.

În anul 2022, în Republica Moldova erau înregistrate 116 companii cu capital azer, cu o investiție totală de 31,9 milioane MDL (~1,78 milioane USD) în capital social. Pe baza valorii capitalului investit, Republica Azerbaidjan se află pe locul 24 în rândul investitorilor cheie ai Republicii Moldova.

În prezent, țara noastră exportă o gamă de produse în Republica Azerbaidjan, printre care: medicamente, conserve de legume, fructe proaspete și uscate, alcool etilic, mașini și echipamente mecanice etc.

Share