Mihail Popșoi a vorbit la Washington despre acțiunile pe care le întreprinde Republica Moldova pentru a se integra în Uniunea Europeană
Despre pașii pe care îi întreprinde Republica Moldova pentru a se integra în Uniunea Europeană și provocările de securitate pe care le întâmpină a vorbit vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi la Washington, la un eveniment public organizat de Institutul Păcii din Washington.
În discursul său, s-a referit la conflictul din regiunea transnistreană și la eforturile de combatere a influenței maligne a Federației Ruse în Republica Moldova, la eforturile de combatere a propagandei și a dezinformării, la contracararea încercărilor de destabilizare a situației din țară și la provocările de securitate regională, în contextul războiului din Ucraina. Printre acțiunile realizate de autorități, a remarcat constituirea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării și definitivarea noii Strategii Naționale de Securitate, care urmează a fi aprobată de Parlament. Datorită eforturilor autorităților naționale și a suportului partenerilor de dezvoltare, bugetul de apărare a țării va fi dublat anul viitor, fiind angajamentul de a crește bugetul de apărare în anii care urmează la 1 % din PIB.
„Facem pași fermi în vederea consolidării instituțiilor noastre. E nevoie să întărim reziliența lor și vom continua să investim în securitate și în securitatea informațională a țării. Cât despre exploatarea vulnerabilităților noastre de către Rusia, acum ei se reorientează spre folosirea procesului democratic în detrimentul viitorului nostru european”, a menționat Mihail Popșoi.
Vicepreședintele Parlamentului a subliniat că Republica Moldova va continua să implementeze reforme care să apropie țara noastră de Uniunea Europeană, în special să combată corupția, să consolideze statul de drept, să sporească reziliența în domeniile energic și de apărare, să respecte drepturile omului. De asemenea, țara noastră va continua să susțină Ucraina și poporul ucrainean. Totodată, Mihail Popșoi a solicitat susținere în continuare a comunității internaționale în procesul de modernizare a țării. „Sper că începerea negocierilor de aderare la UE va da un imbold și va pune în mișcare procesul într-un mod pe care nu l-am văzut timp de 30 de ani”, a mai spus Mihail Popșoi.