Dialog european: Întâlnirea reprezentanților sectorului agricol cu europarlamentarul Dacian Cioloș

Dialog european: Întâlnirea reprezentanților sectorului agricol cu europarlamentarul Dacian Cioloș

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în comun cu Asociațiile de profil agricol au avut, astăzi, o întrevedere cu Dacian Cioloș, deputat în Parlamentul European. În mesajul de deschidere a ședinței, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a exprimat gratitudinea, apreciind angajamentul europarlamentarului de a asculta provocările comunității agricole și de a veni cu răspunsuri relevante în legătură cu preocupările specifice sectorului agricol.

„Suntem onorați să vă avem, astăzi, alături și suntem recunoscători că beneficiem de sprijinul Dvs. în parcursul nostru european. Ministerul alături de asociațiile de profil este conștient că suntem într-o etapă importantă, că sunt necesare eforturi conjugate și determinare, iar experiența Dvs. este un element cheie în atingerea obiectivelor propuse”, a menționat Vladimir Bolea.

Dacian Cioloș s-a referit la criteriile pe care trebuie să le îndeplinească sectorul agricol pentru a putea comercializa produsele autohtone pe piața UE, menționând că, atenția trebuie să fie focusată pe asigurarea siguranței, sănătății, protecției mediului și alte aspecte relevante pentru consumatori.

„Piața europeană este un avantaj, având 500 milioane de consumatori, dar este și un șoc competitiv pentru care trebuie să fiți pregătiți atât cu investițiile, cât și cu reformele administrative, mai ales în structurile responsabile de domeniile sanitar-veterinar și fitosanitar. Legislația europeană e una comună, autoritățile naționale sunt cele însărcinate să o aplice, iar Comisia Europeană face controale. Când se constată că autoritățile naționale nu respectă legislația europeană, atunci Comisia Europeană blochează produsele respective pe piața europeană”, a menționat Dacian Cioloș.

Reprezentanții asociațiilor de profil au avut oportunitatea să acorde întrebări și să obțină răspunsuri care îi vor ajuta la luarea deciziilor mai informate în ramurile în care își desfășoară activitatea.

Dialogul a vizat preponderent, cerințele, oportunitățile și beneficiile pentru sectorul agroalimentar; mecanismele de reglementare a producției, comerțului și prelucrării produselor agricole; recomandări pentru a spori gradul de aliniere a sectorului agroalimentar al Republicii Moldova la standardele și normele comunitare.

De asemenea reprezentanții sectorului agricol au pus în discuție și alte subiecte legate de oportunitățile de accesare a fondurilor pentru cofinanțarea investițiilor în infrastructura feroviară, în cea de procesare, precum și posibilitățile de lansare a programelor care să contribuie la creșterea economică în comunitățile agricole.

Share