Vladimir Bolea, despre acțiunile Ministerului privind soluționarea problemelor agricultorilor care cresc cereale

Vladimir Bolea, despre acțiunile Ministerului privind soluționarea problemelor agricultorilor care cresc cereale

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a susținut, astăzi, un briefing de presă unde a sintetizat ultimele acțiuni întreprinse și decizii luate în vederea identificării și soluționării problemelor financiare ale agricultorilor care cresc cereale. Oficialul a pus în lumină următoarele aspecte cheie:

„Prima noastră acțiune deja s-a întâmplat: Comisia privind constatarea incapacității de plată a fermierilor și-a început activitatea. Comisia va elabora o listă a agenților economici care se află în prag de faliment și va veni cu măsuri țintite pentru aceștia. Tot aici vreau să menționez că, urmare a recomandărilor noastre de a solicita de la Camera de Comerț și Industrie eliberarea Avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor contractuale, în ultima săptămână s-au înregistrat deja 15 cereri de solicitare a certificatelor care atestă forța majoră. Cu aceste certificat, agricultorii vor merge la bănci pentru a justifica imposibilitatea de a îndeplini obligațiile contractuale.

O altă claritate pe care vreau să o fac pentru ca fermierii și cetățenii să înțeleagă mai bine deciziile pe care le luăm este faptul că: așa zisul moratoriu solicitat din partea fermierilor nu poate fi instituit. Argumentul este că acest lucru nu se încadrează în prevederile legale. Mai mult decât atât, chiar și Comisia pentru Situații Eexcepționale nu are această atribuție, pentru că nicio entitate guvernamentală nu are dreptul să se amestece sau să intervină în afacerile private.

Ceea ce putem noi să facem este să identificăm soluții în mod colaborativ. Astăzi, agenda mea prevede, chiar începând cu minutele următoare, o întâlnire cu exponenții sistemului bancar, pentru a discuta despre posibilitățile care există în scopul atenuării situației. Urmează ca ei să livreze datele financiare ale fermierilor care au luat credite și acum sunt incapacitate de întoarcere a datoriilor. Comisia va studia aceste date pentru a determina cum și de când au fost acumulate aceste datorii. Profilul fermierilor care se află în prag de faliment este diferit. Industria agricolă este variată și există multe aspecte care pot influența situația financiară a unui agricultor. Trebuie să recunoaștem că există și din cei care au efectuat investiții iraționale sau au luat decizii financiare eronate de-a lungul timpului.  Alții au avut deja mai multe restructurări financiare, iar acestea vin la pachet cu anumite riscuri și repercusiuni.  Din acest motiv fiecare acțiune trebuie să fie rațională. Comunicarea eficientă între părți este unica modalitate de a îmbunătăți situația celor care întâmpină dificultăți financiare.

Tot astăzi, voi avea o ședință cu importatorii de inputuri, pentru a discuta despre costurile și prețurile acestora.

Până la finalul săptămânii voi avea o discuție și cu reprezentații instituțiilor nebancare, pentru a clarifica toate aspectele care țin de sectorul agricol și de fermierii expuși riscului de insolvabilitate.

Subliniez că, după discuțiile de săptămâna trecută, cât și cele avute marți cu fermierii, noi lucrăm pe toate direcțiile în paralel pentru a  identifica  un cadru legal pentru gestionarea dificultăților financiare ale fermierilor.

Reiterez că, propunerea de a redirecționa către fermierii de pe platforma Forța Fermierilor 500 mln lei plăți compensatorii din fondul AIPA pentru anul 2024 și 200 mln lei din fondul de intervenție a Guvernului nu este susținută de către Guvern și este considerată o măsură discriminatorie față de ceilalți fermieri și antreprenori agricoli din Moldova.

Soluțiile pe care le are astăzi Guvernul sunt următoarele:

  1. Comisia lucrează deja pentru a stabili gravitatea și complexitatea situației. Totodată, sunt definitivate listele fermierilor afectați. Comisia va analiza cazul fiecărui fermier, va determina perioada pentru care aceștia au acumulat datorii și astfel vom avea soluții țintite pentru fiecare caz în mod separat.
  2. Ulterior, Guvernul va identifica resurse în funcție de analiza și de recomandările Comisiei.

Vă asigur că sunt aici pentru a identifica oricare posibilitate care ne va scoate din acest impas, iar pentru a avansa eu voi rămâne angajat în procesul de muncă la minister, or, toată lumea are nevoie ca discuțiile să se materializeze în rezultate.

Totodată, vă reamintesc că, depunem maxim efort să susținem sectorul agricol, care este o prioritate pentru Guvern, iar în acest sens, fondul de subvenționare a fost majorat, suportul financiar de 200 milioane a fost deja virat pe conturile fermierilor, iar alte mijloace de suport vor continua să fie integrate în politica de susținere a fermierilor. Doar că toate acestea vor fi făcute în limita bugetului disponibil pe care îl are țara noastră.

Vă mulțumesc pentru timp, chiar în aceste clipe mergem la discuții cu sectorul bancar și vom reveni cu detalii despre fiecare progres înregistrat. Între timp, îi chem pe toți la calm și la raționament, cei care au situație de forță majoră să aplice pentru a obține certificatul.

Atât eu, cât și colegii mei, vor continua să informeze opinia publică despre mersul lucrurilor și ne dorim să fie tratat subiectul cu echidistanță și transparență maximă, fără a lăsa loc de interpretări eronate”, a spus Vladimir Bolea.

Share