Viceministru: Aderând la Fondul E5P Republica Moldova își propune…
Aderând la Fondul E5P Republica Moldova își propune drept obiective ameliorarea sistemului de termoficare, aprovizionarea cu apă, iluminarea stradală, eficientizarea energetică a edificiilor publice, gestionarea și reciclarea deșeurilor. Declarația a fost făcută astăzi de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, la Kiev, în cadrul primei ședințe comune a Board-ului Fondului Regional al Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) și a țărilor beneficiare E5P din care fac parte (Ucraina, Armenia, Georgia și Republica Moldova).
În opinia viceministrului Triboi, în condițiile dependenței de importurile resurselor energetice și a lipsei interconexiunilor cu sistemul comunitar, promovarea eficienței energetice devine prioritară pentru autoritățile Republicii Moldova. ”Mizăm pe un parteneriat durabil și reciproc avantajos cu partenerii noștri de dezvoltare pentru a ne atinge obiectivele în acest sector, iar Fondul E5P un instrument eficient de implementare a proiectelor sectoriale pe care le-am elaborat și se află în proces de implementare”, a spus viceministrul Economiei.
La 16 octombrie 2014, Guvernul Republicii Moldova şi BERD au semnat Acordul de contribuție cu privire la participarea Republicii Moldova în cadrul E5P. Conform procedurilor Fondului E5P, Republica Moldova, va contribui cu 1 milion de euro și ar putea accesa proiecte în valoare de până la 100 milioane de euro, dintre care circa 20 milioane de euro sub formă de granturi. În rezultatul negocierilor dintre Ministerul Economiei și reprezentanții Fondului s-a convenit ca această contribuție să fie aplicată eșalonat pe parcursul anilor 2015-2018.
După achitarea primelor două tranșe în sumă de 325 mii de euro, la prima ședință a board-ului Fondului E5P pentru Republica Moldova, din 16 iulie curent, a fost luată decizia de a acorda un grant țării noastre în valoare de 3 milioane de euro pentru modernizarea CET Nord Bălți.
Notă: E5P reprezintă un fond cu capital de circa 170 milioane de euro gestionat de BERD, destinat pentru promovarea investițiilor în domeniul eficienței energetice în Ucraina, Moldova, Armenia, Georgia și alte țări din Parteneriatul Estic. Suedia a lansat E5P fiind la președinția UE în anul 2009. Fondul susține cu granturi creditele în domeniul eficienței energetice oferite de instituțiile financiare: Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Banca Nordică pentru Investiții (NIB), Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO), Consiliul Băncii Europene pentru Dezvoltare (CEB), Grupul Băncii Mondiale și Grupul KfW.
Maria Roşca