Câştigătorii concursului francofon de dezbateri „Francophonie, Jeunesse, Developpement”

Câştigătorii concursului francofon de dezbateri „Francophonie, Jeunesse, Developpement”

În perioada 7-9 octombrie, în premieră în Republica Moldova, s-a desfăşurat concursul de dezbateri pentru studenţii francofoni din Republica Moldova „ Francophonie, Jeunesse, Developpement”, organizat de către Antenne de Chişinău a Agenţiei Universitare a Francofoniei (Director Roxana Ţurcanu), sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului.

Competiţia şi-a propus drept scop creşterea gradului de implicare a tinerilor în viaţa societăţii folosind metoda dezbaterilor academice în limba franceză, precum şi dezvoltarea competenţelor de analiză şi expunere a opiniilor tinerilor asupra unor subiecte de actualitate naţională şi internaţională.

Participanţii au reprezentat cele şase filiere francofone în universităţile din RM, membre ale AUF: USM Drept, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “N. Testimiţeanu” Medicină Generală, ULIM Gestiunea întreprinderilor, ASEM Relaţii economice internaţionale, UTM Informatică şi UTM Tehnologia alimentară. Totodată, la concurs au participat şi tineri francofoni din alte filiere, studenţi la Universitatea de Stat Pedagogică “Alecu Russo” din Bălţi, Universitatea de Stat Pedagogică “Ion Creangă” şi Universitatea Agrară.

Semifinala concursului, organizată la 7 octombrie, a reunit 18 echipe, repartizate în echipe afirmative şi negative, după perspectiva de abordare a temei, fiecare compusă din trei reprezentanţi. În finala din 9 octombrie au acces opt echipe din patru universități din RM.

Subiectele au fost  selectate de fiecare echipă prin tragere la sorţ, înainte de evoluare.

În cele două zile de competiție, au fost abordate teme precum “Utilizarea sancţiunilor economice pentru a viza unele obiective de politică internaţională este imorală”; “Dreptul la libera exprimare ar trebui să fie mai important decât protecţia sensibilităţilor culturale”;  “Fondurile europene de dezvoltare îşi ating obiectivele în RM?”; “Trebuie oare prezervate diversităţile culturale într-o lume a globalizării?”; “Poate fi rasismul justifcat?” “Orele de muncă suplimentară ar trebui să fie descurajate de către angajați”; “Uniunea Europeană trebuie să limiteze imigrația”; “Încălzirea globală este naturală sau provocată de om? ” ș.a.

Membrii juriului au evaluat participanţii după criterii bine stabilite, apreciate cu punctaj de la 1 la 5: calitatea argumentelor, calitatea limbii franceze, lucrul în echipă şi respectul regulamentului de joc.

Juriul a fost reprezentat de către Claudia Vişan, responsabilă de proiecte în cadrul Agenţiei Universitare a Francofoniei din Moldova, profesor de limbă franceză; Olga Bejenaru, manager marketing în cadrul băncii Moldova Agroindbank, responsabilă a serviciului relații internaționale la Asociaţia Europeană a tinerilor antreprenori din Moldova, doctor în economie şi Maria Hîncu, din partea Ministerului Tineretului şi Sportului, scriitoare și traducătoare francofonă, fondatoarea cenaclului literar francofon pentru tineri condeieri din capitală, pe care l-a moderat timp de un an la Biblioteca Naţională “Ion Creangă” în bază de voluntariat în cadrul Ministerului.  

La ceremonia de închidere au fost prezenți Viceministrul Tineretului și Sportului Andrei Spânu, prorectorul USM Florentin Paladi, Jeremy Petit, consilier la Ambasada Franței în RM, reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în RM, diplomați francofoni ai țărilor UE acreditați în RM, profesori universitari de limbă franceză ș.a.

Viceminstrul Tineretului și Sportului Andrei Spânu a adresat un mesaj de susținere din partea Ministerului, în numele Ministrei Loreta Handrabura, exprimându-și deschiderea pentru aceste proiecte necesare tinerilor, menite să dezvolte abililitățile de comunicare, oratorie, cultură și arta dezbaterilor într-o limbă europeană de circulație internațională, vorbită de peste 300 milioane de locutori pe glob.

Au fost desemnați următorii câștigători: locul I- USM Limbi și Literaturi Străine; Locul II – Uniuversitatea Pedagogică de Stat «Ion Creangă», Limbi și Literaturi Străine; locul III – USM Drept.

Premiul I reprezintă o vizită de 3 zile la Parlamentul European, în luna noiembrie curent. Laureații Premiului II vor participa în cadrul unui campus universitar într-o țară francofonă.  

La concurs au participat 54 de studenți francofoni din opt universităti din RM.  

izobrazhenie_017_0  izobrazhenie_048_2 izobrazhenie_287 izobrazhenie_301 izobrazhenie_331

Mihaela Rotari

Share