Recomandări. Adoptarea unor obiceiuri simple, dar și eficiente, poate contribui la reducerea consumului de energie!

Recomandări. Adoptarea unor obiceiuri simple, dar și eficiente, poate contribui la reducerea consumului de energie!

Agenția pentru Eficiență Energetică readuce în atenția publică necesitatea implementării măsurilor de raționalizare a consumului de energie, în cadrul campaniei de informare „Transformă consumul în economii durabile”, informează OFICIAL. 

În Republica Moldova, sectorul rezidențial este cel mai energofag, acestuia revenindu-i cca 45% din consumul final de energie în țară, iar conștientizarea propriului consum este primul pas în direcția economisirii energiei. Adesea, utilizăm energie fără să ne gândim la cantitatea consumată sau la impactul asupra mediului.

Adoptarea unor obiceiuri simple, dar și eficiente, poate contribui la reducerea consumului de energie fără a se renunța la confortul în casă:

  • Deconectați din priză aparatele electrice când nu le mai folosiți. Încărcătoarele lăsate în priză pot reprezenta până la 10% din factura de electricitate.
  • Stingeți luminile și aparatele electrice când ieșiți din încăpere.
  • La achiziționarea de electrocasnice, ghidați-vă după eticheta energetică și alegeți produse cu consum redus de energie.
  • Înlocuiți becurile incandescente cu becuri LED, care au un consum mai mic și o durată de viață mai lungă.
  • Când gătiți, utilizați un capac pentru a menține căldura în interiorul vaselor și a reduce consumul de energie.
  • Pentru eficiența frigiderului, evitați amplasarea lui lângă cuptor sau calorifer și setați temperatura corespunzător (3-5°C pentru frigider și -18°C pentru congelator).
  • Utilizați mașina de spălat doar când este plină pentru a economisi energie la încălzirea apei.
  • Investiți într-un termostat inteligent pentru a regla automat temperatura în locuință.

Izolația locuinței – cheia pentru reducerea consumului de energie termică

O locuință slab izolată pierde în mediu căldură din interior astfel: 35% prin pereți; 25% prin acoperiș; 15% prin podea; 25% prin uși și ferestre.  Toate aceste pierderi se traduc prin risipă de energie și facturi mai mari cu 20-30% sau chiar mai mult. Asigurați-vă că locuința dumneavoastră este bine izolată și că toate ferestrele și ușile sunt ermetice. Acest lucru va reduce necesitatea de a folosi încălzirea sau răcirea în exces, economisind astfel energie și bani.

Folosirea unui termostat ambiental, la fel, poate aduce până la 40% de economii pentru energie termică produsă de centrala autonomă. Acesta permite controlul ușor al temperaturii din casă, având în vedere că pornește și se oprește automat când temperatura scade sau este depășită de cea setată. În acest mod, se menține o temperatură optimă în locuință – centrala nu va funcționa continuu, ci doar când este necesar.

Recomandarea pentru a consuma responsabil energie este să fie setat termostatul la o temperatură mai mică pe timpul nopții sau când nu este nimeni acasă. De exemplu, dacă termostatul setează centrala pe 18°C vreme de 10 ore (în timpul zilei de muncă și 19°C în timpul nopții (8 ore), economisirea energiei va fi considerabil mai mare, ajungând la o reducere de aproape 40% din consumul generat de o centrală care funcționează în continuu la o temperatură de 22°C.

Folosirea echipamentelor eficiente energetic reduce consumul de energie electrică

Înlocuirea echipamentelor vechi cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic poate reduce semnificativ consumul de energie electrică. Alegeți electrocasnicele cu cea mai înaltă clasă a etichetei energetice și folosiți-le cu moderație. Oprirea echipamentelor în mod corespunzător, atunci când nu sunt în uz, poate aduce economii semnificative pe termen lung.

Înlocuirea becurilor incandescente sau fluorescente cu becuri LED este, de asemenea, o măsură simplă, dar eficientă, de economisire a energiei. Aceste becuri consumă cu cca 80% decât cele incandescente mai puțină energie și au o durată de viață mai lungă, economisind bani și resurse.

Întrerupătoarele electrice, aparatele în stand-by și încărcătoarele lăsate în priză consumă energie chiar și atunci când nu sunt în uz. Dezactivarea acestora și deconectarea încărcătoarelor din priză atunci când nu sunt folosite pot, de asemenea, reduce risipa de energie.

Campania „Transformă consumul în economii durabile” este realizată de AEE în parteneriat cu Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ÎCS ,,Premier Energy” SRL, SA ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord”,  „Termoelectrica” SA, „CET Nord” SA și ÎS ,,Moldelectrica”.

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de implementare a politicii de stat în eficiența energetică, performanța clădirilor și valorificarea surselor de energie regenerabilă. Aceasta include atragerea și gestionarea resurselor financiare pentru finanțarea proiectelor în aceste domenii, cu o abordare durabilă față de mediu și schimbările climatice.

Share