Andrei Spînu la cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova: „Țara noastră va reuși, mergem hotărâți spre integrarea în Uniunea Europeană”

Andrei Spînu la cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova: „Țara noastră va reuși, mergem hotărâți spre integrarea în Uniunea Europeană”

Partenerii externi își reconfirmă sprijinul pentru țara noastră. Astăzi, la Chișinău se desfășoară cea de-a patra ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța. La eveniment au participat peste 30 de state, dar și zeci de organizații internaționale și financiare.

În cadrul panelului de discuții, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat viziunea de dezvoltare și obiective ministerului pentru modernizarea infrastructurii. Astfel, ministrul a vorbit despre cele cinci priorități din cadrul Planului de Reconstrucție a Infrastructurii Moldovei 5+:

  1. Drumuri Europene;
  2. Cale ferată și transport naval european;
  3. Apă pentru toți;
  4. Sate și orașe dezvoltate prin Satul European;
  5. Transport rutier modern.

Totodată, ministrul s-a referit la proiectele de importanță națională, precum dezvoltare aeroportului, dezvoltarea portului Giurgiulești, poduri peste Prut și Nistru, autostrada Iași – Ungheni – Chișinău – Odessa, tren de viteză mare care să lege Chișinău – Iași – București.

„Este momentul să gândim strategic viitorul Moldovei, mai exact viitorul conexiunii Moldovei cu Europa. Țara noastră are nevoie de investiții imediate în drumuri, apeducte, canalizare, cale ferată, porturi, aeroporturi, orașe și sate etc. Partea bună este că azi, la Chișinău, sunt 50 de delegații din toată lumea care sunt alături de țara noastră. Împreună cu ei vom reuși să finalizăm aceste proiecte ambițioase pentru Moldova”, a subliniat ministrul.

În marja evenimentului de astăzi, au fost semnate un șir de memorandumuri pentru Republica Moldova. De asemenea, Guvernul de la Chișinău va solicita ajutor pe trei direcții principale, care reflectă prioritățile dezvoltare, prima direcție fiind suportul bugetar, cea de-a doua se referă al crearea unui Fond pentru Infrastructură, iar cea de-a treia direcție este crearea unui Fond pentru Energie Verde.

Evenimentul se va încheia cu discursul președintei Maia Sandu, urmat de o conferință de presă,  susținută de miniștrii de Externe ai celor patru țări – Franța, Germania, România și Republica Moldova.

Amintim că la reuniunile precedente ale Platformei de Sprijin pentru Moldova, desfășurate la Berlin, Paris și București, țara noastră a primit sprijin pentru compensarea cheltuielilor în factură, acordarea ajutorului fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.

Share