Precizările CNAM privind achitarea primei de asigurare de către fondatorii de gospodării țărănești și propunerile de modificare a legislației

Precizările CNAM privind achitarea primei de asigurare de către fondatorii de gospodării țărănești și propunerile de modificare a legislației

Directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, a susținut marți, 17 octombrie, un briefing de presă privind modalitatea de achitare a primei de asigurare de către fondatorii de gospodării țărănești și modificările aprobate recent de Guvern în legislația despre asigurarea medicală obligatorie.

Directorul general al CNAM a făcut precizări cu referire la modalitatea de achitare a primei de asigurare medicală în sumă fixă de către fondatorii de gospodării țărănești. Explicațiile au venit ca răspuns la mai multe adresări din partea fondatorilor de gospodării țărănești care au fost notificați să plătească prima de asigurare în termenul legal.

Ion Dodon a specificat că, în conformitate cu Legea cu privire la gospodăria țărănească (de fermier) din 03.01.1992, mai mulți deținători de terenuri agricole au devenit fondatori de gospodării țărănești, cu statut de întreprindere individuală.

Potrivit Legii nr.1593 din 26.12.2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) , fondatorii de gospodării țărănești sunt obligați să achite prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă (până la 31  martie a anului în curs în mărime de 2028 lei).

Ținând cont de faptul că multe gospodării țărănești de facto nu activau, la 10 martie 2022 Parlamentul a adoptat Legea nr. 51 prin care a instituit mecanismul de radiere a gospodăriilor țărănești (de fermier) inactive din Registrul gospodăriilor țărănești (de fermier) și din Registrul fiscal de stat. Potrivit legii menționate, radierea gospodăriilor s-a efectuat în baza listei de gospodării inactive întocmite de primăria din localitatea respectivă. În cazul în care primăria nu a inclus gospodăria în lista celor care urmează a fi radiate, aceasta se consideră a fi gospodărie activă și, respectiv, fondatorul are obligația de a achita anual prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă.

Prin urmare, CNAM îndeamnă fondatorii de gospodării țărănești să verifice în cadrul administrației publice locale, la primăria din localitate, dacă gospodăria țărănească pe care au fondat-o a fost sau nu inclusă în lista de radiere.

În cadrul aceluiași briefing, directorul general al CNAM a prezentat și alte informații utile pentru fondatorii de gospodării țărănești, cum ar fi propunerile de modificare a legislației în domeniul AOAM aprobate recent de Guvern, prin care s-a exclus răspunderea contravențională pentru neachitarea în termenul legal, până pe 31 martie, a primelor de asigurare în sumă fixă, pentru a evita presiunea financiară asupra persoanelor care nu s-au asigurat în mod individual. Totodată, Guvernul a prevăzut restituirea primei AOAM în sumă fixă persoanelor care pe parcursul anului achită prima de asigurare în formă de contribuție procentuală din alte recompense.

Informații suplimentare privind drepturile și obligațiile cetățenilor în cadrul sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală pot fi obținute la serviciul telefonic Info CNAM – 0 800 99999.

_____________________________________________

Share