Vladimir Bolea la laboratorul „Vitrohub Moldova”: Este un exemplu de succes

Vladimir Bolea la laboratorul „Vitrohub Moldova”: Este un exemplu de succes

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a vizitat laboratorul „Vitrohub Moldova”, specializat în producerea materialului săditor. Acesta a fost creat în conlucrare cu experţi din Italia, care coordonează activitatea laboratorului şi contribuie la formarea de specialiştilor în domeniu pentru ţara noastră, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova.

Inițial, scopul principal al creării laboratorului era de a produce material săditor de alun, însă, la moment, acesta dispune şi de capacităţi pentru a obţine portaltoiuri de culturi pomicole, arbuști fructiferi, precum și pentru plantele aromatice/medicinale şi cele decorative De asemenea, laboratorul deține capacități de a multiplica plantele aflate pe cale de dispariție în Republica Moldova. În prezent, specialiștii utilizează tehnologii avansate pentru a asigura cea mai înaltă calitate a materialului vegetal.

Vladimir Bolea a exprimat aprecierea pentru crearea lanțului valoric cu plusvaloare: „Este un exemplu de succes unde s-a reușit îmbinarea armonioasă a științei și a capacităților universității. Efortul nostru este să reanimăm știința agricolă, pentru că toate rezultatele cercetărilor trebuie să aibă valoare aplicativă. Primul pas a fost făcut prin reformarea Universității Agrare de Stat. În continuare trebuie să acționăm smart, să identificăm punctele noastre forte. Cu siguranță una dintre nișe ar fi de producerea materialului semincer și săditor certificat.”

Sergiu Melnic, administratorul laboratorului susține că, parteneriatul cu USM este unul strategic și oferă studenților oportunitatea de a-și aplica cunoștințele într-un mediu real și de a fi angajați oficial în domeniul agriculturii. Potrivit lui, în prezent, principala preocupare a VitroHub este extinderea, prin valorificarea unor noi spații.

În scopul identificării oportunităților de accelerare a progresului socio-economic și a activităților științifico-tehnologice, a fost organizată și o masă rotundă, alături de reprezentanții partenerilor de dezvoltare (Proiectul OPTIM și Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală), mediului academic și sectorului asociativ. În cadrul discuțiilor s-a atras atenția asupra necesității revizuirii cadrului legislativ și completării acestuia, pentru a facilita comercializarea și exportul materialului săditor.

Share