Moțiune de cenzură asupra activității Guvernului
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a înaintat moțiune de cenzură asupra activității Guvernului condus de Dorin Recean, informeazăOFICIAL.
Vlad Bătrîncea, președintele fracțiunii BCS în Parlament, vicepreședinte al Legislativului, a declarat că, de mai bine de 2 ani, țara e condusă în regim de stare de urgență.
„Având în vedere situația creată în țara noastră, urmare a faptului că statul e condus mai bine de 2 ani în regim de stare de urgență, având în vedere criza social-economică de proporții, având în vedere multiplele atacuri asupra statului de drept în Republica Moldova – în conformitate cu articolul 106 a Constituției R. Moldova și articolul 16 a regulamentului Parlamentului – fracțiunea BCS înaintează moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova”, a spus politicianul.
Textul moțiunii a fost dat citirii de la tribuna Parlamentului de către deputatul BCS, președintele comisiei parlamentare Control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi.
Printre motivele ce au stat la baza înaintării moțiunii de cenzură Tatiana Cunețchi a enunțat:
-Starea excepțională în care Republica Moldova este guvernată în ultimii trei ani, în același timp nefiind prezentate rapoarte de dare de seamă a Guvernului deja al doilea an consecutiv.
– O economie în regres, sufocată de datoriile acumulate drept urmare a actului de guvernare lipsit de o viziune clară ce ține de dezvoltarea țării și lipsit de politici targhetate, cu un efect negativ asupra mediului de afaceri.
”În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei, iar prima jumătate a anului 2023 a continuat cu o scădere suplimentară de 2,4% față de aceeași perioadă a anului 2022. Volumul producției industriale s-a micșorat în anul 2022 cu 1,4%, iar în primele 7 luni ale anului curent reducerea a constituit deja 7,1 %. În ianuarie-iulie 2023 exporturile de mărfuri s-au diminuat cu 10,8% față de perioada similară a anului 2022. Deficitul balanței comerciale pentru perioada ianuarie-iulie 2023 este în creștere cu 7,3% față de perioada similară a anului 2022. În același timp, exporturile de mărfuri autohtone sunt în scădere dramatică de 17.1% față de perioada similară a anului 2022. Investițiile pentru I semestru 2023 s-au redus cu 5%, inclusiv spații locative –minus 31%, construcții inginerești – minus 12% etc”, a punctat doamna Cunețchi.
-Sectorul agroalimentar în declin continuu – politicile promovate în acest sector duc la falimentarea a sute de producători agricoli și a ramurii în ansamblu. ”Produsele agroalimentare moldovenești au devenit necompetitive atât pe piața internă cât și pe cea externă. Importurile ne-au inundat practic piața națională, iar de suferit au atât producătorii autohtoni cât și consumatorii finali. Mulți producători de fructe sunt pe calea de a distruge livezile în care au investit sute de milioane de lei, întrucât nu pot face față cheltuielilor de producere și nu dispun nici de piață de desfacere”, a remarcat deputatul BCS.
– Creșterea semnificativă a datoriilor ignorând totalmente necesitățile sectorului real al economiei. ”În 8 luni ale anului 2023, Guvernul s-a împrumutat de pe piața internă și externă cu 4,6 miliarde lei și, respectiv, 504 milioane dolari SUA. Pentru 12 luni precedente guvernarea s-a împrumutat cu 6,7 miliarde lei și, respectiv, 840 milioane dolari SUA. Volumul total al datoriei de stat la situația din 31.08.2021 constituia 74 miliarde lei, la situația din 31.08.2022 – 85 miliarde lei, iar la din 31.08.2023 – 97 miliarde lei. Cresc cheltuielile de stat pentru deservirea datoriei de stat – în 8 luni ale acestui an cheltuielile respective au crescut cu 2 mld. lei”.
De asemenea, deputatul BCS s-a referit la situația alarmantă din domeniul protecției sociale când statul indexează pensiile și unele prestații sociale contrar prevederilor legale – cu 15% în loc de 30%, când pedagogilor li se oferă pomene electorale, iar miniștrilor -salarii de circa 75 mii lei.
Tatiana Cunețchi a exprimat îngrijorarea majoră a fracțiunii BCS în ceea ce privește creșterea ratei șomajului și a exodului masiv al populației. Totodată, pentru cetățenii care au decis să rămână în țară, noul sezon de încălzire fiind o provocare cu multe necunoscute.
”Un Guvern care nu răspunde la nevoile propriilor cetățeni este un Guvern compromis, or un Guvern care lucrează în detrimentul propriilor cetățeni trebuie demis”, a citat pe final Tatiana Cunețchi, solicitând susținerea parlamentarilor în vederea examinării moțiunii respective.