PSRM este indignat de declarațiile Președintelui țării privind integrarea europeană a R. Moldova fără regiunea transnistreană

PSRM este indignat de declarațiile Președintelui țării privind integrarea europeană a R. Moldova fără regiunea transnistreană

Astăzi, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare BCS, Vlad Batrîncea, împreună cu membrul Consiliului Executiv PSRM, ex-viceprim-ministru pentru reintegrare, Olga Cebotari, au susținut un briefing în cadrul căruia au expus poziția PSRM vizavi de anumite declarații ale reprezentanților PAS și președintelui Maia Sandu, care bulversează opinia publică, atentează la ordinea constituțională și la principiile de stat și de drept ale țării noastre.

Reprezentanții PSRM și-au exprimat dezacordul și indignarea vizavi de declarațiile președintelui țării cu privire la posibilitatea de integrare europeană a Moldovei fără regiunea transnistreană.

”Nimeni nu a refuzat procesul de integrare. Chiar și partenerii europeni au declarat că RM poate adera la UE atunci când își va soluționa problemele interne, fiind un stat neutru, pașnic și reîntregit. Însă, Maia Sandu în loc să înțeleagă acest lucru ca o temă de acasă și să vină cu o inițiativă privind consolidarea statului și a societății, vine cu abordări care atentează la consolidarea, pacea și liniștea în societate. RM nu este un teritoriu, ci o țară reprezentată pe ambele maluri ale Nistrului pentru care trebuie identificate soluții interne de depășire a acestor probleme”.

De asemenea, Vlad Batrîncea a remarcat că Maia Sandu și-a permis atacuri și la adresa neutralității RM cu abordări ce depășesc materia de drept și Constituția RM. ”Considerăm că cei care au înființat statul RM au gândit foarte bine că, reieșind din amplasarea geografică și politică, RM trebuie să fie un stat neutru, pașnic, prieten cu toți vecinii săi”.

Batrîncea a criticat faptul că președintele țării deja califică statutul de neutralitate ca o noțiune depășită de timp, și îndeamnă oamenii să cunoască avantajele aderării la NATO. ”Credem că acest lucru depășește atribuțiile constituționale ale președintelui țării și atentează la normele de drept. Atenționăm că statutul de neutralitate este prevăzut de Constituția țării și susținut de absoluta majoritate a cetățenilor”.

Vlad Batrîncea a chemat președintele țării să respecte Constituția și legile statului, precum și opinia cetățenilor acestei țări care nu văd viitorul său așa cu îl declară Maia Sandu.

Olga Cebotari, și-a exprimat nedumerirea față de faptul că pentru președintele Republicii Moldova, reîntregirea țării nu este o prioritate, unica prioritate fiind integrarea în UE, în realizarea căreia s-ar putea de renunțat la pământul care aparține RM.

Ex-viceprim-ministrul pentru reintegrare a ținut să menționeze că membre ale UE devin nu teritorii, așa cum propune Maia Sandu, ci state, iar regiunea Transnistreană este recunoscută pe plan internațional drept parte componentă a RM, respectiv Republica Moldova nu poate fi integrată în UE pe bucăți.

Totodată, Olga Cebotari a amintit celor de la guvernare la ce consecințe au adus încercările de a transforma ideea integrării în UE în ideologie de stat, precum și faptul că această idee, conform sondajelor este susținută de doar 47-53% dintre cetățeni.

”Dna Sandu, societatea așteaptă de la dumneavoastră un plan bine stabilit de reîntregire a țării pe care să îl consultăm cu toate forțele politice din țară, cu comunitatea internațională, cu oamenii de pe ambele maluri. În aceste timpuri complicate, noi ca stat trebuie să fortificăm statutul de neutralitate, susținut de 70% de cetățeni, acesta fiind subiectul ce consolidează societatea”.
Membrul Comitetului Executiv a subliniat că PSRM, ca partid pentru care a votat o treime din populație, nu va susține nicicând abordări îndreptate împotriva intereselor RM și a cetățenilor săi.

Pe finalul briefingului Olga Cebotari a subliniat că Maia Sandu este temporară la funcția de președinte al țării și nu are dreptul nici constituțional și nici moral să decidă soarta cetățenilor acestei țări. Reprezentantul PSRM a îndemnat șeful statului să dezbată democratic toate proiectele ce țin de viitorul Moldovei căci ”Nu Dvs sunteți Moldova. Moldova sunt cetățenii acestei țări care vor să trăiască în țara lor”.

Share