Discuții cu Comisia parlamentară pentru mediu despre programul de împădurire, experiența Norvegiei în exploatarea automobilelor electrice și finanțarea Fondului pentru eficiență energetică

Discuții cu Comisia parlamentară pentru mediu despre programul de împădurire, experiența Norvegiei în exploatarea automobilelor electrice și finanțarea Fondului pentru eficiență energetică

Finanțarea Fondului pentru eficiență energetică, a programului de împădurire și experiența Norvegiei în exploatarea automobilelor electrice au fost subiectele discutate de ministrul Energiei, Victor Parlicov, vicepreședinta Comisiei parlamentare pentru mediu, Ina Coșeriu, și consiliera prezidențială Iuliana Cantaragiu, cu Ambasadoarea Norvegiei în România, Republica Moldova și Bulgaria, Siri Bari.

Victor Parlicov a mulțumit pentru sprijinul deja oferit de Norvegia, această țară alocând un grant de 500 milioane de coroane care a suplimentat resursele oferite pentru procurarea gazelor de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Ministrul Energiei a descris mecanismul de finanțare a lucrărilor de eficiență energetică pentru gospodăriile casnice, invitând Norvegia să participe la finanțarea acestuia.

Totodată, ministrul Energiei și-a exprimat interesul pentru experiența de succes a Norvegiei în dezvoltarea infrastructurii pentru automobilele electrice. „Vrem ca fiecare automobil electric și gospodărie casnică să fie un participant activ în piața energiei, astfel încât să fie alimentat atunci când tarifele la energie sunt mai mici, să stocheze energia și să alimenteze locuința sau să livreze în rețea în orele când tarifele sunt mai înalte”, a spus Victor Parlicov.

Un alt subiect abordat a vizat programul de împădurire a Republicii Moldova, lansat anul acesta, care prevede plantarea în 10 ani a 150 de mii de hectare de păduri. Astfel, se va contribui la decarbonizarea țării, dar și îmbunătățirea accesului la resursele de apă.

Ambasadoarea Norvegiei, Siri Bari, a salutat evoluțiile pozitive din sectorul energetic în Republica Moldova, care a reușit să facă reforme în timp de criză. Aceasta a subliniat atenția acordată Republicii Moldova, inclusiv prin suplimentarea personalului dedicat țării noastre atât la nivel de minister al Afacerilor Externe, cât și al Ambasadei.

Diplomata a apreciat semnarea de către Chișinău a acordului EFTA, care oferă mai multe oportunități antreprenorilor moldoveni legat de extinderea piețelor de export, dar și un potențial de investiții din aceste țări în Republica Moldova. Amintim că EFTA a fost înființată în 1960 prin semnarea Convenției de la Stockholm. Scopul inițial al acestei organizații era de a elimina taxele vamale asupra produselor industriale în comerțul dintre statele membre.

Share