Astăzi expiră termenul pentru depunerea Declarațiilor privind reflectarea alegerilor
Furnizorii de servicii media audiovizuale mai pot depune astăzi Declarația privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 sau notificarea privind nereflectarea alegerilor.
În ședința din 29 august a.c., Consiliul Audiovizualului (CA) a acordat furnizorilor un nou termen pentru ca aceștia să depună Declarațiile, ca urmare a modificării punctelor 26 și 32 din Regulamentul Comisiei Electorală Centrale privind reflectarea alegerilor de instituțiile mass-media. În același timp, furnizorii urmau să indice în declarații angajamentul de a asigura egalitatea strictă sau proporțională în dezbateri, conform prevederilor art. 90 alin. 6 din Codul electoral. Din aceste considerente, CA a respins declarațiile depuse și a acordat termen pentru depunerea unor noi Declarații până astăzi.
Conform prevederilor art. 90 alin. 6 din Codul Electoral al Republicii Moldova, furnizorii sunt obligați să asigure condiții de egalitate strictă sau proporțională atunci când stabilesc formatul, frecvența și ora difuzării dezbaterilor electorale.
Astfel, condiții de egalitate strictă înseamnă atunci când la dezbateri sunt invitați/invitate toți candidații/toate candidatele, fără nicio excepție. De exemplu, dacă serviciul media de televiziune sau de radiodifuziune sonoră alege să prezinte în cadrul dezbaterilor candidații și candidatele pentru Primăria municipiului Chișinău, atunci vor fi invitați/invitate toți candidații/toate candidatele. În funcție de formatul emisiunilor de dezbateri, dar și de numărul candidaților înscriși/candidatelor înscrise în cursa electorală, participanții/participantele la dezbateri vor fi invitați/invitate ținând cont de ordinea înscrierii în cursă, de ordinea alfabetică, de rezultatul tragerii la sorți sau de alt criteriu stabilit de furnizor.
În ce privește condițiile de egalitate proporțională, furnizorii, de exemplu, pot organiza dezbateri între reprezentanții/reprezentantele partidelor parlamentare, distinct pentru reprezentanții/reprezentantele partidelor extraparlamentare, separat între candidații/candidatele din partea partidelor și, separat, între candidații/candidatele independenți/independente. Eventual, furnizorii pot utiliza rezultatele sondajelor de opinie pentru a determina blocurile de participanți/participante la dezbateri. Aceste aspecte urmează a fi descrise și motivate în declarație, verificate și aprobate de CA.