WatchDog.MD: Alegerile locale generale reprezintă o repetiție pentru adevărata bătălie politică din alegerile prezidențiale și parlamentare
În ultima perioadă s-au întâmplat multe pe scena politică din Republica Moldova. Aparent avem mulți actori politici noi. Cred că sunt mișcări menite să amețească alegătorii. Cine și ce hram poartă? Care sunt șansele partidelor și cine stă în spatele acestora? Explic mai jos cum văd eu scena politică în ajun de alegeri locale generale. Acestea sunt importante pentru că reprezintă repetiția generală înainte de adevărata bătălie politică – prezidențialele din 2024 și parlamentarele din 2025.
Guvernarea. O duce nesperat de bine în sondaje. În eventualitatea unor alegeri prezidențiale Maia Sandu deocamdată nu are concurenți de temut. Pe spinarea ei, în pofida eforturilor majore de a se discredita în ultimul hal, o duce bine și PAS. Cu toate că își taie cu toată energia creanga de sub picioare, în lipsa unor concurenți mai credibili pe flancul pro-european, arată acceptabil pentru foarte mulți alegători. Însă am mari suspiciuni că nu va mai dura mult inerția asta. Eșecul major al reformei justiției, lipsa de rezultate în lupta împotriva corupției, aroganța și neglijarea transparenței și a dialogului social nu pot să fie înghițite la nesfârșit de alegătorii pro-UE. La un moment dat șantajul lipsei de alternative nu va mai funcționa. Probabil va veni în contextul alegerilor locale. Întrebarea fără răspuns este însă cine va culege voturile celor care s-au dezamăgit definitiv în PAS. Până acum pretendenții principali erau Dodon și Șor. Ambii mult prea toxici. Acum însă pretendenți sunt mult mai mulți. Cei doi Ioni – Ceban și Chicu zic și ei că susțin aderarea țării la UE. Vor încerca să adune voturile electoratului de dreapta. Ar mai putea PAS salva ceva? Nu prea cred. Pentru a rezolva problemele, trebuie să recunoască că au probleme. Partidul care îl readuce în Guvern pe cel mai toxic politician al momentului – Andrei Spînu, nu pare să fie capabil să simtă realitatea. Despre tolerarea Olesei Stamate la cârma așa numitei reforme a justiției nu mai spun nimic.
Între timp, pe flancul pro-european nu se întrevăd mari speranțe pentru alternativă PAS-ului. Singurele raze de speranțe le dă Platforma DA. Unicul partid care și-a dovedit capacitatea să supraviețuiască căderea politică (și morală) a liderului fondator și să-și păstreze identitatea. Platforma DA are ocazia alegerilor locale pentru a se relansa. Dacă reușesc, pot deveni un pol de atracție pentru cei care caută o alternativă sănătoasă PAS-ului.
Putin. Trepădușii lui Putin din administrația prezidențială moscovită și FSB au făcut recent schimbări majore în strategia ”pe Moldova”. Aceștia nu îi mai lasă liberi pe clienții lor de aici să concureze și să se bată între ei cum le place. În primul rând este absolut evidentă cooperarea rușilor cu Plahotniuc. Se pare că lobby-ul lui Șor a dat roade și fugarul Plahotniuc comunică direct și își coordonează acțiunile subversive nemijlocit cu Kremlinul. Se vede prin acțiunile pe față în raioane, prin redeschiderea în interesul lui Șor a întregului său holding de presă. Pe cine mizează rușii și aliații lor Șor și Plahotniuc? Pe toți care le stau la îndemână!
Bătălia principală a toamnei se va da pentru primăria Chișinău. Aici rușii nu se mai ascund și mizează totul pe Ion Ceban. Da, acel Ceban care vă spune că el e ”pro-european”.
Rușii nu doar că i-au interzis lui Dodon să candideze la primărie. Aceștia nu l-au lăsat nici măcar pe Bătrâncea. Alte partide de buzunar ale Kremlinului și ale oligarhilor precum Renaștere, PDCM-ul lui Chicu, Șansa nu vor avea voie să pună nici un fel de piedici realegerii victorioase din primul tur al lui Ceban. Chiar dacă vor avea candidați proprii, aceste partide vor face non-combat în campania electorală. Nu credeți că Ceban minte când spune că este pro-european? Vă aduc mai jos câteva fapte și întrebări la care să vă răspundeți.
- Ați văzut măcar o singură Ceban să spună ceva de rău despre Șor? Dar mai ales să îl critice oamenii lui Șor pe Ceban? De exemplu despre Dodon și-au permis să spună destule la vremea lor.
- Dar ați auzit să spună ceva Ceban despre reforma justiției? Despre necesitatea de a lupta cu corupția? Sau poate ați văzut cum Ceban luptă împotriva schemelor imobiliare a anturajului lui Plahotniuc? În schimb el s-a făcut luntre și punte ca să permită demolarea hotelului Național furat de la stat de Plahotniuc, Andronache și Șor.
- Despre multiplele voturi ale consilierilor Șor în CMC pentru proiectele cu interese promovate de primăria lui Ceban nu voi întreba.
- Dar poate l-ați văzut pe Ceban să condamne cu voce tare crimele de război ale Rusiei în Ucraina? Nu să zică printre dinți la un eveniment oarecare sau la o emisiune cu audiență infimă că Rusia e agresor. Dar să condamne cu adevărat!
- Sau poate ați auzit de la Ceban că îi pare rău pentru toate mizeriile care le-a turnat în trecut pe UE? Pentru propagandă anti-europeană și anti-românească pentru care era responsabil la PSRM? (pentru cine a uitat, voi aminti că el era șef pe ideologie la socialiști, inclusiv când spunea că va rezilia Acordul de Asociere și când promova aderarea la Uniunea Vamală)
- Sau credeți că arhiva cu video cum Plahotniuc îl mituiește pe Ceban ca să iasă din PCRM a ars?
- Sau poate credeți că cineva la Kremlin are emoții și îl va lăsa din brațe pentru că zice că limba e română? Sau poate ați uitat despre Iura Roșca care dădea foc la steagul rus în fața ambasadei? Și cine s-a dovedit a fi acesta în final?
- Dar nu v-ați gândit că toate aceste poziționări pretins pro-europene au un singur scop – să aburească alegătorii pro-UE din Chișinău!
Șirul poate continua. Dar concluzia este clară – Ceban este miza reală lui Putin și a oligarhilor fugari (dar și a miilor de corupți care nu au fugit încă). Numai cu Ceban pot spera la câștigarea alegerilor prezidențiale și la o majoritate care să le convină în următorul parlament.
Să nu credeți cumva că rușii au renunțat la PSRM, sau la Voronin. Sunt și ei în joc. Doar că li s-a arătat locul. Unul mai îngust. La următoarele alegeri prezidențiale Igor Dodon nu va candida. Nici Voronin. Ei se vor pregăti de parlamentare. Îi vor lăsa în față pe cei care sunt mai loiali Moscovei – aceiași deputați PSRM Albu, sau Olga Cebotari. De ce nu – Greceanîi. În ajun de alegeri parlamentare vor face o serie de sondaje. Vor vedea care și cât adună. Apoi de la Moscova va veni scenariul care și cu cine se unește sau merge separat. Dacă i se va spune lui Voronin (via Israel) să meargă cu Dodon, va merge. Dacă i se va spune Irinei Vlah să adere la partidul lui Ceban, așa va face. Sau la Chicu (via Istanbul) sau la Renaștere. Nu contează. Indicațiile vor veni militărește. Drept de apel vor avea numai Șor și Plahotniuc. Restul sunt pioni.
Să nu uităm și despre justițiarii patriei. Aceștia din ce în ce mai puțin se sfiesc să înfrunte guvernarea frontal, chiar și cu decizii absolut ilegale. Iată de exemplu să ne imaginăm că judecătoarea Berdilo (da, da, este bine mersi în sistem) va examina o plângere a candidatului Alexei Lungu (de exemplu) privind contestarea deciziei CEC de a refuza excluderea PAS din alegeri? Ce credeți că ar putea decide?
Iată în așa context politic intrăm în noul ciclu electoral 2023-2025.