Exporturile de struguri şi prune din Republica Moldova în România au crescut semnificativ
Importurile de vinuri din Republica Moldova în România s-au dublat, iar livrările de prune au crescut de circa patru ori, potrivit unei analize realizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor din România (ANSVSA).
Importurile de vinuri din Republica Moldova în România au crescut de 1,9 ori în acest an, iar de pastă de mere şi seminţe de floare soarelui de trei şi 5,5 ori respectiv. Creşteri semnificative a importurilor s-au înregistrat şi la alte produse, ca melasa, mierea de albine, pasta de prune, sucul de mere, iar exporturi de struguri s-a majorat de zece ori, scrie Moldpres.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor anunţă că intenţionează să iniţieze noi proiecte pentru Republica Moldova. Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, aflat pe 8 octombrie într-o vizită în raionul Cahul, a avut discuţii referitoare la situaţia fermierilor din zonă, la producţia de fructe realizată în acest an şi la modalităţile de depăşire a embargoului impus de Federaţia Rusă.
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că garanţia bancară de şapte mii de euro pentru un camion de mere exportat în România, pe care o invocă producătorii, nu mai există. Această prevedere s-a anulat odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb şi în prezent nu există nici o piedică pentru exportul produselor agricole. „Dovadă este şi faptul, că pînă în prezent, peste Prut au fost exportate peste 730 de tone de mere, 190 de tone de prune şi 987 de tone de struguri”, a mai spus Bumacov.
Exporturile din Republica Moldova pe piaţa românească au crescut cu 4,3 la sută în primele şapte luni ale anului 2014, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.
Maria Roșca