Liviu Vovc: Familiile cu copii mici, aleg să plece din țară pentru a le oferi condiții decente. Dacă vrem țara să prospere educația trebuie să fie o prioritate!

Liviu Vovc: Familiile cu copii mici, aleg să plece din țară pentru a le oferi condiții decente. Dacă vrem țara să prospere educația trebuie să fie o prioritate!

Secretarul general al Platformei Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, spune că este nevoie de o analiză profundă a migrației tinerilor și de implementat politici care să încurajeze oamenii să rămână acasă, informează OFICIAL.

El spune că are impresia că guvernarea intenționat încurajează acest proces al emigrării.

„În ultimii 4 ani numărul persoanelor în vârstă de 25-29 ani a scăzut cu 50,9 mii, iar numărul tinerilor cu vârsta de 30-34 ani s-a diminuat cu 31,9 mii (date ale Biroului de Statistică).

Am menționat aceste intervale de vârstă deoarece în ele se încadrează anume tinerele familii. Familii care au copii mici și pentru viitorul lor, pentru a le asigura condiții decente, aleg să plece.

E nevoie de o analiză profundă a acestei tendințe și de implementat urgent politici care să încurajeze oamenii să rămână acasă. La noi însă guvernarea parcă intenționat încurajează acest proces al emigrării”, spune Vovc.

Liviu Vovc s-a referit la neceistatea grădinițelor.

„Grădinița nu este un lux. Ea este o necesitate.

Părinții au nevoie ne minimul necesar pentru a asigura educația copilului, iar lipsa grădiniței în localitate, direct motivează aceste familii să plece.

În loc să căutăm soluții pentru a deschide grădinițe în fiecare localitate pentru a stopa migrația tinerilor familii, ministrul educației anunță că dorește să schimbe metoda de finanțare a grădinițelor (per capita).

Dacă această modificare va avea loc, ea va provoca în scurt timp închiderea grădinițelor din mai multe sate, iar părinții din aceste localități vor avea de ales:

1. emigrează pentru viitorul copiilor.
2. renunță la educație timpurie și vor lăsa copii acasă, cu buneii.

Nu faceți economie pe educația copiilor!

Dacă ne dorim țara să prospere, educația trebuie să fie o prioritate”, spune Vovc.

Share