Optimismul managerilor. Semnale că economia îşi revine?

Optimismul managerilor. Semnale că economia îşi revine?

Am citit atent rezultatele Anchetei de conjunctură realizate în trimestrul II 2023 de către Biroul Național de Statistică şi recunosc că am rămas surprins plăcut de optimismul afişat de managerii chestionaţi vizavi de perspectivele în trimestrul III 2023. Voi aminti că această anchetă se realizează în baza opiniilor exprimate de managerii diferitor întreprinderi.     

Astfel, anchetă ne indică clar că în următorul trimestru trebuie să ne aşteptăm la o creștere moderată a activității economice; la o relativă stabilitate a numărului de salariați și a veniturilor din vânzări; la o creștere moderată a prețurilor produselor și mărfurilor, în special în comerțul cu amănuntul și servicii.

Managerii întreprinderilor mari sunt cei mai optimişti, anticipând o importantă  creștere a activității economice (sold conjunctural +20%). Managerii întreprinderilor mijlocii cred că creșterea activității economice va fi mai moderată (sold conjunctural +6,7%); cei ai întreprinderilor mici – sunt aproape la fel de optimişti ca şi cei ai întreprinderilor  mari  (sold conjunctural +18,7%); iar managerii întreprinderilor micro fac într-un fel front comun cu managerii întreprinderilor mijlocii, aşteptându-se la o creștere moderată a activității economice, deşi diferenţa la nivel de percepţie în cifre diferă (sold conjunctural +13,5%).

Relativ optimişti managerii celor patru tipuri de întreprinderi sunt atunci când vorbesc despre prognoze legate de evoluţii pe astfel de compartimente ca: creştere a vânzărilor, creşterea numărului de salariaţi, relativa stabilitate a preţurilor. Unicul indicator pesimist ţine de pronosticurile managerilor întreprinderilor mijlocii la capitolul stabilitatea veniturilor din vânzări. În rest, tabloul general arată cât se poate de optimist.

Interesant este că managerii celor patru tipuri de întreprinderi afişează acest optimism chiar dacă singuri au recunoscut, că, în trimestrul II 2023, cea mai mare parte dintre ei (64%) s-au confruntat cu limitări în activitatea economică. Principala cauză de limitare a activității economice este cererea pe piață insuficientă, urmară de  consecințele crizei provocate de războiul din Ucraina, problemele financiare, lipsa spațiului și/sau a echipamentelor.

Şi, apropo, pe mine personal m-a mirat că nicăieri nu apare ca şi problemă insuficienţa forţei de muncă. Mai mult chiar, datele la care am făcut referire sunt destul de optimiste (la capitolul aşteptări) în ceea ce ţine de o posibilă creştere a numărului de angajaţi. Dar se vede că ceva alimentează optimismul managerilor şi din acest punct de vedere.

Dincolo de date statistice şi aprecieri, eu cred că, prin intermediul Anchetei, managerii au transmis un mesaj cât se poate de clar – ei privesc cu mult mai multă încredere viitorul afacerilor lor decât până acum. Şi acest mesaj e foarte important, deoarece în spatele său se ascunde o oarecare mobilizare, o determinare de a avansa în activităţile desfăşurate de respectivii manageri, de respectivele companii. Iar acolo unde este determinare, dorinţă de a munci, optimism, numaidecât vor fi şi rezultate.

Iar peste trei luni, când vom dispune de rezultatele unei noi anchete, vom afla cât de realist a fost optimismul afişat de manageri şi dacă putem vorbi în termeni concreţi despre o revenire a economiei naţionale pe un făgaş normal de dezvoltare.

Igor Roșca, fondator al „ROGOB” S.R.L. 

Share