Astăzi marcăm Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor

Astăzi marcăm Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor

Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor este celebrată în fiecare an la 9 august, cu scopul de a marca importanța conservării speciilor, pentru promovarea educației și a informării opiniei publice cu privire la conservarea biodiversității. Cultivarea dragostei pentru natură și animale reprezintă un obiectiv foarte important în formarea tinerelor generații.

Parcurile și grădinile zoologice, în afară de aspectul educativ, reprezintă în special, șansa de a salva anumite specii de animale aflate pe cale de dispariție. De asemenea, joacă un rol deosebit de important în educația în ce privește mediul înconjurător. Promovarea protejării grădinilor zoologice și a parcurilor se face de multe ori în numele ocrotirii calității vieții și pentru conservarea biodiversității.

La mijlocul secolului XX orașul Chișinău activ se dezvolta și se extindea, apăreau zone noi rezidențiale și de odihnă, creștea populația, se complica infrastructura orășenească. La 9 mai 1978 a avut loc inaugurarea oficială a unei noi instituții culturale – Grădina zoologică din mun. Chișinău.

Suprafața Grădinii zoologice era aproximativ 8 ha. Aici veneau vizitatori din toată capitala, necătând la faptul că amplasarea acesteia nu era destul de reușită, și transportul nu se deplasa în această regiune (partea de sud-est a orașului abia se construia). La început, Grădina zoologică număra doar 60 de specii de animale. Expoziția era alcătuită din mamifere răpitoare, primate, erbivore și păsări. În anii 1980 suprafața instituției s-a extins până la 25 ha și au fost construite voliere noi, inclusiv pentru elefant. Colecția a fost completată cu animale exotice – elefanți, girafe și alte animale.

La finele anilor 1990 colecția animalelor exotice s-a micșorat puțin, o parte din teritoriu s-a închis pentru reparație și reconstrucție. În colecție deja lipseau elefanții și girafele, în schimb animalelor copitate li s-au oferit mai mult spațiu.

Colecția instituției numără 1180 de exemplare reprezentanți a 136 de specii de animale de pe toate continentele cu excepția Antarctidei. Din colecția instituției fac parte animale ce sunt pe cale de dispariție, sunt introduse în Cartea Roșie Internațională. Aceștia sunt tigrul bengalez, leopardul zăpezilor, muflonul european, leul și altele. La fel sunt și cele care fac parte din Cartea Roșie a Republicii Moldova, cum ar fi vulturii, lebedele, pelicanii și altele.

În Republica Moldova, «Grădină Zoologică» face parte din categoria obiectelor naturale protejate de stat și are un rol important în conservarea biodiversității și habitatelor naturale constituind un adevărat centru de cercetare, învățământ, educație, recreere și petrecere a timpului liber.

Share