Schemele de tratare cu medicamente compensate a unor maladii au fost îmbunătățite

Schemele de tratare cu medicamente compensate a unor maladii au fost îmbunătățite

Persoanele care au scleroză multiplă, mielopatie sau encefalopatie mixtă cronică beneficiază, începând din 1 august 2023, de asistență medicală oferită în baza unor scheme actualizate de tratament cu medicamente compensate.

Aceste scheme au fost revizuite ținând cont de protocoalele clinice naționale, standardele medicale și ghidurile internaționale de tratament. Astfel, au fost introduse medicamente noi, mai eficiente, care acoperă un spectru larg de simptome caracteristice bolii, precum durere, anxietate, depresie, devieri de mers etc. Totodată, au fost excluse medicamente care oferă un răspuns terapeutic nesemnificativ cu un raport dintre cost și eficiență nejustificat în tratamentul maladiilor sus-menționate.

Prin urmare, pentru tratarea sclerozei multiple au fost incluse șase denumiri comune internaționale (DCI) de medicamente din grupa antidepresantelor (escitalopramumfluoxetinumamitriptylinum) și anticonvulsivelor în durere cronică (pregabalinumgabapentinumcarbamazepinum). Totodată, au fost excluse alte opt DCI din preparatele vasodilatatoare periferice, nootrope și vitamine: pentoxifyllinumnicergolinumaminophyllinumdipyridamolumvinpocetinumpiracetamumthiamini hydrochloridumpyridoxinum.

Tratamentul episodic al mielopatiei a fost completat cu șase denumiri comune internaționale de medicametne din mai multe grupe, și anume: antitrombotice, antiagregante plachetare – acidum acetylsalicylicum, glucocorticoizi – dexamethasonum, antidepresante – amitriptylinum, anticonvulsive în durere cronică – pregabalinum și gabapentinum, miorelaxante – tizanidinum. În același timp, din tratament au fost eliminate două DCI: dipyridamolum și neostigminum.

De asemenea, în tratamentul episodic al maladiei cerebrovasculare encefalopatie mixtă cronică au fost incluse patru DCI corespunzătoare antidepresantelor (escitalopramumamitriptylinum) și medicamentelor utilizate în tulburări cognitive (memantinumdonepezilum). Totodată, au fost excluse alte două DCI: nicergolinumdipyridamolum.

Modul de administrare a preparatelor și durata de tratament vor fi indicate în mod individual de către medicul de familie. Schemele de tratament sunt prevăzute în Ordinul nr. 727/494-A din 21.09.2016 despre aprobarea Regulamentului cu privire la organizarea tratamentului episodic în sala de tratamente/staționar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu, cu medicamente compensate din fondurile AOAM, a unor maladii.

Share