O serie de dispozitive medicale vor fi compensate de la 1 august

O serie de dispozitive medicale vor fi compensate de la 1 august

Începând de marți, 1 august, persoanele cu diabet vor beneficia în premieră de ace și seringi pentru administrarea insulinei compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Unul din modelele de ace și seringi va fi acoperit integral, iar restul compensate parțial.

Aceste dispozitive vor fi prescrise de medicul de familie pe perioade a câte trei luni. În același timp, gravidelor cu diabet care necesită tratament cu insulină le va fi eliberat un număr de 300 de ace pentru toată perioada sarcinii. Persoanelor cu diabet le va fi compensat și un nou tip de teste pentru măsurarea glicemiei.

Tot din 1 august, în lista dispozitivelor medicale compensate au fost incluse 11 modele noi de pungi și sisteme colostomice, precum și cinci modele noi de dispozitive urostomice.

Vestea bună e că pe lângă pungile colectoare simple, existente anterior, pacienții stomizați vor beneficia și de dispozitive colostomice și urostomice performante. Acestea sunt dotate cu un filtru care permite utilizarea sistemului pe parcursul zilei fără a fi schimbat, iar altele dispun de o flanșă (plată sau convexă) ce se aplică compact pe piele pentru a asigura fixarea corectă a pungii detașabile.

Dispozitivele respective vor fi prescrise pentru trei luni, iar cantitatea zilnică indicată în rețetă va varia în funcție de tipul selectat de beneficiar – pungă, sistem stomic sau flanșă cu pungă detașabilă. Pacientul va alege modelul în funcție de nevoile fiziologice și necesitatea schimbării periodice (una sau de două ori pe zi) a pungii.

Dispozitivele pentru colostomie și urostomie vor fi compensate parțial de asigurarea medicală obligatorie, iar câte un model din diferite categorii va fi acoperit integral. Sumele compensate per zi de Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru fiecare pacient stomizat vor fi aproximativ aceleași, indiferent de tipul dispozitivului medical prescris.

Dreptul de a prescrie dispozitive medicale îl au medicii de familie, care sunt obligați să informeze pacienții despre toate modelele existente de produsele medicale compensate și normele de oferire a acestora.

Cheltuielile anuale planificate pentru compensarea dispozitivelor medicale noi incluse în listă au fost estimate la peste 24,3 milioane de lei. Banii respectivi au fost prevăzuți în fondurile AOAM, în subprogramul „Servicii destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale”, al cărui buget total pentru anul curent este de peste 1 miliard 32 de milioane de lei.

Includerea mai multor dispozitive în lista celor compensate este prevăzută în anexa nr. 2 a Ordinului comun nr. 605/133-A din 21.06.2022 al ministrului Sănătății și directorului general al CNAM cu privire la medicamentele și dispozitivele medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Documentul a fost publicat pe 26 iulie 2023 în Monitorul Oficial.

Share