Două studii prezentate la Parlament privind activitatea Comisiilor de anchetă și reglementarea statutului opoziției parlamentare

Două studii prezentate la Parlament privind activitatea Comisiilor de anchetă și reglementarea statutului opoziției parlamentare

Legislativul a găzduit un eveniment public, în cadrul căruia au fost prezentate două studii realizate de Asociația Promo-LEX, în colaborare cu Secretariatul Parlamentului. La discuții au participat deputați, reprezentanți ai partidelor politice extraparlamentare și ai societății civile.

Unul dintre studiile prezentate se referă la controlul parlamentar exercitat de comisiile de anchetă. Acest document reprezintă o analiză a inițiativelor de constituire a comisiilor de anchetă și a activității acestora în perioada 2015 – 2023. Autorii studiului menționează că exercitarea controlului parlamentar prin intermediul comisiilor de anchetă permite legislativului să investigheze problemele de interes public, precum și acțiunile sau inacțiunile autorităților publice. Studiul „Controlul parlamentar exercitat de către Comisiile de anchetă” a identificat deficiențele de reglementare juridică și de aplicare a acestora, dar și a prezentat unele recomandări pentru soluționarea lor.

Un alt studiu prezentat astăzi este „Reglementarea statutului opoziției parlamentare în Republica Moldova”. Documentul se referă la implicarea opoziției în procesul legislativ, precum și la aspectul de asigurare a dreptului de reprezentare și la implicarea în controlul parlamentar. În context, autorii studiului au emis un set de recomandări, menționând despre faptul că în noul Cod parlamentar este prevăzut un capitol dedicat majorității și opoziției parlamentare. Proiectul de Cod cu privire la organizarea și funcționarea Parlamentului Republicii Moldova, definitivat de Grupul de lucru constituit din reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare, asistați de funcționarii publici din cadrul Secretariatului Parlamentului, poate fi consultat pe SITE-UL Parlamentului și este supus consultărilor publice, recomandările urmând a fi transmise pe adresa Comisiei juridice, numiri și imunități până pe data de 15 septembrie 2023.

„Aș vrea să știu că aceste studii meticuloase și fundamentale nu vor fi utilizate doar astăzi, dar vor fi utilizate pentru elaborarea unui cadru legislativ care să consolideze, care nu va crea doar norme ineficiente, dar un cadru legislativ care va responsabiliza pe fiecare dintre noi”, a menționat vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, în deschiderea evenimentului.

„Discuțiile, dezbaterile de astăzi despre rolul opoziției parlamentare, dar și despre cum construim un legislativ care să exceleze la capitolul control parlamentar, au scopul de a ne apropia mai mult de unele soluții care vor îmbunătăți într-un final activitatea Parlamentului, calitatea decizională și, nu în ultimă instanță, calitatea vieții cetățenilor”, a adăugat Nicolae Panfil, directorul Asociației Promo-LEX.

Colaborarea dintre Secretariatul Parlamentului și Asociația Promo-LEX în vederea elaborării acestor două studii a avut loc în contextul în care, recent, a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea Platformei de dialog și participare civică la procesul decizional al Parlamentului. Astfel, legislativul și-a asumat angajamentul față de consolidarea cooperării și implicării societății civile în actul guvernării, cu scopul creșterii calității legilor și a eficienței procesului legislativ.

Share