Mircea Buga: Putem deja marca unele rezultate în combaterea traficului de ființe umane
Mircea Buga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a participat la sesiunea de deschidere a Conferinţei Regionale: „Zece ani ai Convenției Consiliului Europei privind Lupta Împotriva Traficului de Ființe Umane: Rezultate și perspective din Europa de Est (Belarus, Moldova și Ucraina)”, care se desfăşoară în perioada 29-30 septembrie 2015, la Chişinău.
Evenimentul este organizat de către Secretariatul Permanent al Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane sub egida Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF), Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) și este consacrat Convenției Europene privind Lupta împotriva Traficului de Ființe Umane, care a fost deschisă spre semnare la 16 mai 2005 la Varșovia, iar de atunci a fost ratificată de 43 de țări, inclusiv de către Moldova (la 19 mai 2006), Ucraina (la 29 noiembrie 2010) și Belarus (semnat la 26 noiembrie 2013) Totodată, conferința este organizată în cadrul Programului împotriva traficului de ființe umane în Europa de Est, finanțat de către Ministerul Regal al Afacerilor Externe al Norvegiei și co-finanţat de Departamentul de Stat al S.U.A în cadrul proiectului „Consolidarea reacției justiției penale la traficul de ființe umane, garantând asistență juridică victimelor și potențialelor victime și prevenirea violenței domestice și a infracțiunilor motivate.
Conferința are ca scop să întrunească reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale de profil, ai societății civile și experți internaționali în domeniu, pentru a discuta realizările și dificultățile determinate de implementarea Convenției Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de ființe umane, cu un accent special pe impactul acesteia în domeniul respectării drepturilor omului în statele respective. În cadrul Conferinței vor fi abordate şi următoarele aspecte: mecanismele naționale în domeniul combaterii traficului de ființe umane, protecția eficientă a drepturilor victimei traficului de ființe umane, inclusiv a accesului la justiție, și rolul ONG-urilor în acest domeniu.
Cu toate diferențele temporale privind aderarea la Convenție, toate cele trei țări s-au angajat să construiască un sistem anti-trafic comprehensiv și eficient, bazat pe respectarea drepturilor omului: cadrele juridic și instituțional urmau să fie aduse în conformitate cu cerințele Convenției; serviciile de asistență și protecție trebuiau oferite prin intermediul Mecanismelor Naționale de Referire; diverse modele de parteneriat urmau a fi pilotate și avansate.
În același timp, guvernele se confruntă cu o multitudine de dificultăți în efortul lor de a transpune standardele Convenției în practică. În timp ce traficul de ființe umane este incriminat în toate cele trei țări, fiind perceput ca și un domeniu prioritar de către organele de drept, grupările criminale continuă să extragă profituri enorme din exploatarea celor mai vulnerabile persoane, evitând răspunderea penală. Dificultățile economice și financiare au drept consecință finanțarea insuficientă de către guverne a serviciilor destinate victimelor și a activităților anti-trafic în general. Instabilitatea politică și conflictele militare (în special cel din Ucraina, care generează o creștere continuă a numărului de persoane strămutate intern în Ucraina) accentuează în continuare problemele existente și reprezintă provocări suplimentare pentru combaterea traficului de ființe umane. În același timp, birocrația și corupția impun dificultăți suplimentare în eforturile depuse de către instituţiile anti-trafic la toate nivelurile și împiedica punerea în aplicare a prevederilor legale. Victimele adesea nu au acces la justiție sau la remedii eficiente, inclusiv la despăgubiri pentru daunele suferite.
La deschiderea evenimentului, Ministrul Buga a reiterat că anual, milioane de oameni din întreaga lume devin victime ale traficului de ființe umane. Astfel traficul de fiinţe umane (TFU) rămâne a fi o formă a sclaviei moderne, a cărei extindere nu cunoaşte frontiere. De la primele cazuri înregistrate şi până în prezent, Guvernul Republicii Moldova îşi consolidează poziţia în faţa respectivului fenomen, iar pentru prevenirea şi combaterea TFU, se pun în uz politici naţionale antitrafic şi se creează parteneriate cu societatea civilă şi organizaţii internaţionale.
„Putem deja marca unele rezultate, mă refer aici la crearea Sistemului Național de Referire, ca și cadru de colaborare dintre instituțiile statale și societatea civilă, care pe parcursul a 9 ani de la lansare, ne arată că este foarte important să consolidăm şi în continuare relaţiile de colaborare existente deja între instituţiile guvernamentale şi cele neguvernamentale. Rezultatele fructuoase pe aceste dimensiuni ne vor permite să replicăm această experienţă în dezvoltarea politicilor sociale de stat de prevenire și combatere a fenomenului TFU”, a menţionat Mircea Buga.
Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cu concursul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă(ANOFM), desfăşoară activităţi de informare despre situaţia de pe piaţa forţei de muncă, de pregătire profesională, de stimulare a ocupării forţei de muncă, prin prestarea serviciilor de mediere a muncii, de informare şi consiliere profesională, de orientare şi formare profesională, precum şi oferirea serviciilor sociale victimelor traficului de fiinţe umane, acordându-le facilităţile prevăzute de lege pentru persoanele marginalizate social.
Mihaela Rotari