Nemerenco, despre perchezițiile la Institutul Oncologic: Acolo unde mesajul nu a atins înțelegerea cuvenită vom veni în vizită cu CNA

Nemerenco, despre perchezițiile la Institutul Oncologic: Acolo unde mesajul nu a atins înțelegerea cuvenită vom veni în vizită cu CNA

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu o reacție privind perchezițiile de la Institutul Oncologic, informează OFICIAL.

Ministrul s-a referit la modernizarea instituțiilor spitalicești.

„Toată lumea vede că Ministerul Sănătății modernizează în tempouri rapide și masiv instituțiile medicale publice din țară. Se fac reparații, se instalează echipamente cu sutele.

Institutul Oncologic este o instituție strategică și vom investi în ea până va corespunde cerințelor unui Centru Oncologic modern.

Într-o perioada foarte scurtă IO a fost asigurat cu un șir larg de echipamente moderne: mamograf cu tomosinteză, aparat pentru dializă acută, aparat de plasmaforeză, ultrasonografe, fibrobronhoscoape și videolaringoscop, medicamente, analizator pentru echilibru acido-bazic, flowcitometru, generatoare electrice, monitoare de transmisie neuromusculară, pompe pentru administrarea substanțelor chimioterapice, camere implantabile pentru chimioterapie cu accesorii și medicamente, mobilier, defibrilatoare, lămpi de examinare, paturi de terapie intensivă, mese de examinare ginecologică, aparate de anestezie, aspiratoare medicale, monitoare de funcții vitale, aparate de ventilare pulmonară, dispozitive de compresie pneumatică intermitentă, mese și lămpi de operație, etc, etc. A fost procurat pentru institut un tomograf modern, acum se pregătește spațiul pentru instalarea lui, este în procedură achiziția unui RMN. A fost lărgită lista de investigații din FAOAM și redus termenul de așteptare pentru anumite investigații. Am identificat, și am asigurat livrarea a două acceleratoare noi moderne pentru tratament radioterapeutic, pentru ele se construiesc acum 2 bunchere. Identificăm posibilitățile de a aplica terapia cu iod aici, în țară.

În același timp am pregătit toate calculele și vom înainta propunerea de majorare a salariului personalului medical acum, la rectificarea bugetului. Va fi o majorare esențială”, spune Nemerenco.

De asemenea, oficialul s-a referit și la activitatea medicilor.

„Înțelegem că medicii, personalul medical își doresc salarii pe măsura muncii care o fac și condiții moderne de lucru, echipamente, pentru a presta servicii de calitate. Ne-am asumat să realizăm aceasta într-un termen rapid. Și am cerut atât de puțin – atitudine bună, omenoasă față de pacienți și renunțarea la obiceiurile vechi de a lua bani, acolo unde aceste practici mai există.

Ar fi bine ca mesajul meu să fie clar – noi nu lucrăm pe brânci la minister, și alți oameni, în alte țări, plătesc zeci de milioane de euro din contribuția lor pentru lista înșirată mai sus ca să asigurăm unora vacanțe, mașini, case și mai de lux. Acolo unde mesajul nu a atins înțelegerea cuvenită vom veni în vizită cu CNA. Mai ieri la Ialoveni, azi la Institutul Oncologic, mâine în altă parte.

Acești bani sunt adunați din munca cuiva. Și văd că nu sunt deloc puțini.

Vă asigur că vom stârpi modelele astea rușinoase de a intimida și condiționa pacienții și de a-și bate joc de propriul popor. Nu este un proces ușor, curățirea, dar început, va lua amploare.

O zi bună, liniștită și fără mită, tuturora”, spune Nemerenco.

Share