Ioniță: Moldova se confruntă cu al treilea val al migrației – Migrația Tinerilor
Din cei 12,7 mii tineri care au intrat la Universitate în Moldova în 2019, doar 8,3 mii sau 65% din ei au finalizat studiile în 2022.
Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, cei 4,4 mii tineri, pur și simplu au decis să-și continue studiile și viața peste hotarele țării. Și asta doar o singură promoție și doar în 3 ani.
„Moldova în prezent se confruntă cu al TREILEA VAL de MIGRAȚIE, al III-lea și cel mai dramatic: MIGRAȚIA TINERILOR.
Primul val a fost în anii 2000-2005, Valul sărăciei, oamenii într-o sărăciei lucie au mers peste hotare să-și rezolve problema de supraviețuire.
Al doilea val a fost în perioada 2015-2018, Valul pentru o viața mai bună. Acești oameni nu mai erau într-o sărăcie extremă, aveau venituri satisfăcătoare, majoritatea de vârsta 30-45 ani, oameni formați, cu familii, dar au plecat pentru o viață mai bună, calitativă. Acolo unde pe lângă salarii bune mai ai și drumuri, școli, spitale, infrastructură. Într-un cuvânt bunăstare oferită de autorități.
Acum, după 2018 asistăm la al TREILEA VAL de MIGRAȚIE a TINERILOR. Ei pleacă masiv, în timpul liceului, la studii, și pe parcursul studiilor. Comportamentul lor poate fi caracterizat printr-un singur cuvânt: PLEC.
Pleacă masiv. Dacă acum 10 ani, doar 24% din tineri de vârsta universitară erau peste hotarele țării în prezent ponderea lor deja a ajuns la 40%”, spune expertul.