Postul vamal Sculeni – în lucrări de reconstrucție

Postul vamal Sculeni – în lucrări de reconstrucție

Astăzi, 20 iulie 2023, a fost desfășurată vizita de monitorizare a procesului de reconstrucție a postului vamal Sculeni în cadrul Proiectului RMCO, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României. 

La eveniment au participat Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, secretara general adjunctă a Ministerului Finanțelor, Ana Luca, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, reprezentanți ai Echipei de Proiect a Serviciului Vamal și a Autorității Vamale Române, reprezentanți ai autorităților publice locale, ș.a.

Ghidați de către Talmazan, participanții au desfășurat un tur prin postul vamal Sculeni pe sensul de ieșire din Republica Moldova, cu ocazia deschiderii acestuia și pe șantierul  de construcție pe sensul de intrare în Republica Moldova, pentru a urmări situația actuală a lucrărilor realizate și a celor planificate.

În cadrul turului s-a menționat că, de la inițierea implementării Proiectului reabilitarea și modernizarea postului vamal de frontieră Sculeni a trecut un an, timp în care au fost desfășurate mai multe lucrări. Totodată, în vederea asigurării funcționalității postului vamal, lucrările necesare de executat au fost etapizate. Astfel, la prima etapă au fost executate lucrări pe sensul de ieșire din țară și la etapa a doua sunt preconizate lucrări pe sensul de intrare în țară.

La ziua de astăzi lucrările pe sensul ieșire din țară au fost finalizate, iar pentru a doua etapă este stabilit ca termen luna decembrie 2023.

Pe sensul de ieșire din țară au fost construite pavilioane și copertine, șapte piste noi de control vamal, a fost betonată toată porțiunea de drum, a fost construită o platformă de scanare și peretele de protecție pentru scanerul mobil, a fost construit sistemul de aprovizionare cu gaze lichefiate, rețelele exterioare de alimentare cu apă și canalizare, și sistemul de iluminare exterioară. La fel, au fost executate lucrări pe sensul de intrare în țară, precum: terasament, toate elementele metalice necesare pentru pavilioane și copertine au fost prefabricate, a fost construită boxa de examinare aprofundată și peretele de protecție pentru scanerul mobil.

Reamintim că, postul vamal Sculeni este într-un proces de extindere a spațiului și modernizare a clădirii administrative, construcția unor noi pavilioane, majorarea numărului pistelor de control vamal, construcția platformei de scanare, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

Lucrările sunt desfășurate în cadrul proiectului „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești”.

Obiectivul general al proiectului vizează modernizarea birourilor vamale de pe teritoriul României și Republicii Moldova, și îmbunătățirea condițiilor de efectuare a controlului vamal conform cerințelor internaționale.

Urmare a finalizării cu succes a proiectului, nemijlocit lucrărilor din cadrul postului vamal Sculeni, va fi atins obiectivul privind creșterea eficienței instituționale și operaționale a posturilor vamale în vederea fluidizării traficului legal de mărfuri și persoane prin crearea condițiilor tehnice optime de efectuare a procedurilor de control vamal și îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru funcționarii vamali – responsabili de control.

Notă: Proiectul „Reabilitarea și modernizarea birourilor vamale de frontieră de pe granița România-Moldova, respectiv birourile vamale Albița-Leușeni, Sculeni-Sculeni și Giurgiulești-Giurgiulești” – RMCO/4.3/1 este implementat de Serviciul Vamal în parteneriat cu Autoritatea Vamală Română și reprezintă unul din proiectele majore de investiții de importanță strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră între statele partenere, termenul de implementare este până la sfârșitul anului 2023.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, bugetul total al  proiectului este de 10.000.000,00 euro, dintre care 6.428.000,00 euro reprezintă valoarea totală a grantului.

Share