Guvernul va identifica noi posibilități de dezvoltare a satelor și orașelor
Executivul va identifica noi posibilități de finanțare a proiectelor orientate spre dezvoltarea orașelor și localităților rurale. Astfel, la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Cabinetul de miniștri a aprobat modificări la Documentul unic de program (DUP) pentru anii 2022-2024, care va fi completat cu proiectele selectate în cadrul Programului Național „Satul European Expres” – o continuitate a Programului Național „Satul European”.
Dat fiind numărul mare de note conceptuale depuse în cadrul apelului de concurs – 680 până în prezent, au fost selectate 399 de proiecte cu o valoare de circa 172,3 milioane de lei, bani alocați din bugetul de stat prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).
Majoritatea proiectelor au fost depuse pentru reabilitarea infrastructurii sportive și sociale – 192 de proiecte, iar alte 70 de inițiative locale se referă la modernizarea sistemelor de iluminat public. Pentru reabilitarea clădirilor publice, vor fi implementate 64 de proiecte, iar pentru renovarea centrelor culturale au fost selectate 46 de inițiative. De asemenea, în alte 27 de localități vor fi realizate proiecte de eficientizare energetică, prin instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei, folosind resurse regenerabile. În urma implementării proiectelor incluse suplimentar în DUP, alți 164 de mii de cetățeni vor beneficia de condiții mai bune de trai.
Evaluarea notelor conceptuale s-a realizat de către Comisia interministerială de evaluare, activitatea căreia a fost orientată spre examinarea eligibilității proiectelor și a relevanței acțiunilor propuse de către solicitanți. Prin urmare, constatările și aprecierea solicitărilor au fost expuse pe compartimente, în baza unei fișe de evaluare a proiectului, cu acordarea unui anumit punctaj.
Adițional, Guvernul vine să sprijine și condițiile în care se vor oferi servicii de îngrijire a copiilor până la 3 ani, prin extinderea numărului de creșe. În acest sens, a fost organizat concursul în cadrul apelului competitiv de granturi mici, la care au participat autoritățile publice locale de nivelul I, ale căror localități au o populație mai mare de 5000 de locuitori. În urma acestuia au fost selectate 22 de proiecte de construcție/reabilitare a creșelor, cu o valoare de 10 milioane de lei.
„Avem pe rol 917 proiecte – 496 în cadrul Satului European, 399 în cadrul Satului European Expres și 22 de proiecte pentru construcția și reabilitarea creșelor, astfel încât să trecem de la Satul European la o Moldovă Europeană”, a punctat ministra Lilia Dabija.