Moțpan: Regretăm profund pierderea de vieți omenești, dar vrem un răspuns clar la zecile de întrebări apărute
Chiril Moțpan, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), se întreabă „De ce unii șefi din vârful arcului de guvernare încearcă să ascundă sub preș consecințele managementului defectuos a crizei de securitate din Aeroportul Internațional Chișinău?”.
„Ieri, Republica Moldova a comemorat victimele tragediei de la Aeroportul Internațional Chișinău. Regretăm profund pierderea de vieți omenești, dar vrem un răspuns clar la zecile de întrebări apărute urmare acestei tragedii. Cine ne va răspunde cum de un infractor, anterior expulzat din Republica Moldova, nu a fost tratat cu maximă precauție și responsabilitate? De ce au fost ignorate premeditat protocoalele de securitate, inclusiv restricțiile impuse de situația de urgență, dar și faptul că avem un război în țara vecină?
Acum, câteva luni, președintele Maia Sandu ne anunța, făcând trimitere la o notă secretă parvenită de la președintele Zelensky, că Rusia ar intenționa, prin agenții săi, să ocupe anumite instituții de stat. Se avea în vedere, cu siguranță, și Aeroportul Internațional Chișinău. După acest anunț, SIS-lui i s-au atribuit împuterniciri suplimentare. La AIC urma să fie asigurată prezența unui grup format din luptători specializați în combaterea terorismului, angajați ai subdiviziunii antitero a SIS. Cu atât mai mult că instituția a procurat și un mijloc de transport specializat, în valoare de jumate de milion de euro anume pentru prevenirea unor situații excepționale. Și atunci, unde au fost forțele speciale ale detașamentului „Alfa” dar și cele ale detașamentului de forțe speciale creat recent in cadrul Poliției de Frontieră? De ce responsabilii IGPF, care cunoșteau faptul că cetățeanul respectiv era în lista pasagerilor aflați la bordul navei, au manifestat o atitudine de indiferentă atât de periculoasă? Or, nu ne-a învățat nimic nici experiența cu alarmele false cu bombă la Aeroport”, a menționat politicianul.
Potrivit spuselor sale, doamna ministru Revenco informa că organizează tot felul de seminare și celule de criză de securitate cu partenerii de dezvoltare dar, în realitate, avem așa breșe în scutul de securitate, inclusiv cu pierderi omenești.
„Sau să presupunem că la aceste seminare participă nu polițiștii din prima linie, ci cei de prin birouri, care nu au nimic în comun cu munca la hotar? Câte exerciții de tragere la țintă efectuiază polițistul de frontieră în procesul de instruire militară? Cine a impus modul de port armă la vedere? Un model de port armă caracteristic, mai degrabă, forțelor speciale antrenate in luptă, dar nu polițiștilor care își satisfac serviciul în timp de pace. De ce birourile de lucru ale ofițerilor din poliția de frontieră, aflate altă dată la etașul superior al Aeroportului, au fost transformate de penalul Șor în spațiu comercial și rămân așa până astăzi? De ce unii șefi din vârful arcului de guvernare încearcă să ascundă sub preș consecințele managementului defectuos a crizei de securitate din Aeroportul Internațional Chișinău? Din punctul lor de vedere, a fost un incident nefericit și nu un atac criminal. Directorul SIS tace. Președintele Comisiei parlamentare securitate națională tace și el. O tăcere suspectă”, a mai spus el.
În concluzie, Chiril Moțpan a declarat că se pare că experimentul cu numirea unor ong-ști în fruntea instituțiilor chemate să asigure securitatea statului a eșuat.
„Domnul Musteață, doamna Revenco, Sergiu Diaconu (trecut la Guvern) dar și alte cadre de conducere, au fost numite în funcție pe criterii politice. E timpul ca în funcțiile-cheie din SIS și MAI să fie repuse persoane responsabile, specialiști în domeniu. E imperios necesar să fie reîncadrați profesioniștii din cadrul SIS și MAI care au fost epurați pe criterii politice. Or, securitatea statului trebuie încredințată specialiștilor și nu ong-iștilor. De asemenea, e nevoie de depolitizarea reală a tuturor instituțiilor de drept. Dar și ca tot felul de șefi cu studii pedagogice sau de alt gen, să nu se mai implice in activitatea organelor de forță. Pentru că iese în evidență diletantismul și lipsa lor de profesionalism. Iar acest lucru pune în pericol securitatea statului și a cetățenilor.
Sau învățăm doar din greșelile proprii? „Doar un prost învață din greșelile proprii. Un înțelept învață din greșelile altora” (Otto von Bismarck)”, a conchis fostul deputat.