Promo-LEX: Ședința plenară din 15 iunie a fost dedicată proiectelor din ordinea de zi propusă de Președintele Parlamentului

Promo-LEX: Ședința plenară din 15 iunie a fost dedicată proiectelor din ordinea de zi propusă de Președintele Parlamentului

Ședința plenară a fost dedicată exclusiv proiectelor (7) din suplimentul ordinii de zi propus de Președintele Parlamentului și aprobat în debutul ședinței. Niciunul nu avea statut urgent sau prioritar, iar pe ordinea de zi bisăptămânală, modificată în proporție de 43,75%, se regăseau multe alte proiecte.

Cele 7 proiecte votate în ședință se refereau la desemnarea și confirmarea membrilor în Comisia de evaluare privind evaluarea externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție și ratificarea unor acorduri internaționale.

Toate au fost examinate și votate în termeni restrânși. 4 proiecte de hotărâri au fost înregistrate cu o zi înainte de ședință, iar un proiect de hotărâre – chiar în timpul ședinței.

Un proiect de lege a fost votat, în două lecturi, la doar 6 zile de la înregistrarea acestuia, autor fiind Președintele RM.

2 din cele 7 proiecte (29%) au fost votate cu încălcarea transparenței decizionale, nefiind solicitate/acordate/ publicate actele aferente proiectelor și cu nerespectarea termenului legal, de cel puțin 10 zile lucrătoare, pentru prezentarea recomandărilor părților interesate.

Dacă luăm în calcul și faptul că 3 rapoarte și un proiect de hotărâre au fost publicate chiar în ziua ședinței, atunci gradul de afectare a transparenței decizionale crește la 43%.

Totodată, în cazul unui proiect de lege a fost restricționat dreptul deputaților, comisiilor permanente și fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 30 de zile după primirea proiectului.

Ședința plenară din 15 iunie a fost scurtă, de o oră și 30 de minute, cu o pauză de 20 de minute. Cea mai lungă dezbatere, care a durat 13 minute, a fost pe marginea Proiectului de lege pentru ratificarea Acordului privind participarea Republicii Moldova la Programul Uniunii Europene – Mecanismul pentru interconectarea Europei, semnat la 9 mai 2023.

La începutul ședinței și-au înregistrat prezența 80 de deputați. Fracțiunea PPȘ și deputații neafiliați I. Lozovan; A. Nesterovschi și A. Suhodolski au boicotat în mod tradițional ședința plenară.

Share