La Chişinău are loc un amplu exercițiu de apărare cibernetică pentru consolidarea capacităților la nivel guvernamental

La Chişinău are loc un amplu exercițiu de apărare cibernetică pentru consolidarea capacităților la nivel guvernamental

În perioada 14 iunie – 16 iunie, la Chișinău, circa 50 de experți în securitate cibernetică din cadrul instituțiilor guvernamentale, cât și din sectorul privat, participă la un exercițiu de apărare cibernetică, care combină două scenarii esențiale – „Capture the Flag” și „Threat Hunting”, care are loc la Clasa Viitorului, (str.Ion Creangă 1).

Exercițiul, organizat de Academia de Guvernare Electronică din Estonia și CybExer Technologies, este parte a Proiectului „Moldova Cybersecurity Rapid Assistance”, finanțat de Comisia Europeană.

Exercițiul de apărare cibernetică este conceput pentru a îmbunătăți reziliența și expertiza autorităților publice la nivel tehnic, precum și pentru a crește gradul de conștientizare la nivel decizional a efectelor pe care le pot provoca incidentele cibernetice și cum trebuie de reacţionat la provocările din lumea cibernetică.

Scopul exercițiului este sporirea nivelului de pregătire a experților pentru a răspunde la incidente de securitate cibernetică, de a antrena și evalua capacitatea de a răspunde la amenințări și atacuri cibernetice și de a cunoaște bunele practici în domeniul securității cibernetice. Acesta este organizat sub forma unei competiții între echipe și este împărțit în două scenarii: scenariul CTF (Capture-the-Flag) și „Threat Hunting”.

Scenariul „Capture the Flag” este o competiție în care echipele de experți în securitate cibernetică se întrec pentru a face faţă provocărilor și a captura „steaguri” virtuale. Această abordare permite testarea abilităților tehnice, a cunoștințelor și a strategiilor echipei pentru a rezolva probleme de securitate și a obține acces la informații valoroase.

Pe de altă parte, scenariul „Threat Hunting” implică căutarea și neutralizarea activă a amenințărilor cibernetice ascunse în infrastructura unei organizații. Prin intermediul acestui exercițiu, experții în securitate cibernetică utilizează tehnici avansate de investigare și instrumente specializate pentru a detecta amenințările și a dezvolta strategii eficiente de apărare.

Combinarea acestor două scenarii aduce avantaje semnificative în ceea ce privește testarea și dezvoltarea capacităților de securitate cibernetică. Participanții la acest exercițiu au oportunitatea de a-și testa abilitățile într-un mediu competitiv, rezolvând provocări tehnice complexe și colaborând pentru a identifica și contracara amenințările cibernetice.

Exercițiul oferă posibilitatea pregătirii experților într-un mediu provocator și exigent, precum și de a îmbunătăți reziliența și abilităţile de apărare cibernetică ale instituțiilor participante, pentru a putea răspunde prompt și eficient la orice amenințare sau incident de natură cibernetică.

Share