Recean, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani: Avem obiectivul și obligația să explicăm societății ce înseamnă capacitatea de apărare

Recean, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani: Avem obiectivul și obligația să explicăm societății ce înseamnă capacitatea de apărare

Situația actuală de securitate din regiune, urmare a războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, precum și măsurile de consolidare a capacităților de apărare și de răspuns la amenințările hibride au fost discutate, astăzi, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, desfășurat la București, cu participarea prim-ministrului Dorin Recean și a prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă.

În cadrul panelului „Provocări de securitate în regiunea Mării Negre. Creșterea rezilienței statelor afectate de crizele actuale prin cooperare”, cei doi premieri au vorbit despre prioritățile în vederea asigurării securității și stabilității regionale. În acest sens, a fost trasată necesitatea de intensificare a cooperării în actualul context de securitate, pentru a diminua, în beneficiul cetățenilor, impactul crizei în sfera energetică și economică, resimțită ca urmare a războiului din țara vecină.

Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că Guvernul este concentrat pe consolidarea agendei de securitate a Republicii Moldova, în paralel cu creșterea dezvoltării economice.

„Avem instituții bine pregătite să facă față provocărilor hibride, propagandei, narativelor false, încercărilor de a induce tensiuni între etniile din Republica Moldova, inclusiv provocărilor organizate în raport cu refugiații din Ucraina. Am majorat bugetul în domeniul apărării, pentru că am înțeles că statutul de neutralitate nu ne poate apăra dacă nu este respectat, așa cum o face Federația Rusă. Avem prin urmare obiectivul și obligația să explicăm societății ce înseamnă capacitatea de apărare. Eu personal voi continua să informez societatea, să avem aceste discuții, să explicăm, și la un moment dat să întrebăm societatea în ce direcție mergem în această cale”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a vorbit despre necesitatea de concentrare a eforturilor Uniunii Europene de a susține Ucraina în depășirea consecințelor distrugătoare ale războiului, dar și Republica Moldova afectată de urmările acestuia.

„Pentru că este aici domnul prim-ministru Dorin Recean cu care am avut o discuţie în această dimineaţă, vă spun că, ieri, în şedinţa de guvern, am aprobat un memorandum prin care structurile Ministerului Energiei și companiile precum Transgaz, Transelectrica vor profila mai bine formal interconectarea pe gaze și energie între România și Republica Moldova”, a menționat șeful Executivului de la București.

În marja Forumului, omologii au discutat despre proiectele în derulare și au trasat prioritățile de fortificare a agendei bilaterale moldo-române în domenii cheie. Premierul Dorin Recean a mulțumit omologului român pentru sprijinul constant al României.

„Bucureștiul a răspuns prompt și ne-a întins o mână de ajutor, atunci când am avut nevoie. Datorită suportului prietenilor noștri din vestul colectiv, am consolidat securitatea energetică a țării noastre și am reușit să avansăm rapid pe agenda europeană”, a spus premierul Dorin Recean.

Prim-ministul Nicolae-Ionel Ciucă a reiterat sprijinul ferm al României pentru parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova și a mulțumit autorităților de la Chișinău pentru efortul pe care îl depun pentru asigurarea păcii și stabilității la hotarul moldo-ucrainean.

Share