Fermierii constată o criză de proporții în sectorul agrar. Ce solicită Guvernului

Fermierii constată o criză de proporții în sectorul agrar. Ce solicită Guvernului

Consiliul Asociației Forța Fermierilor, astăzi, în cadrul ședinței desfășurată cu participarea reprezentanților aproape din toate raioane ale țării, a examinat situația curentă în sectorul agrar și a constatat „o criză de proporție inedită în ramură, care a adus majoritatea fermierilor mici și mijlocii în pragul falimentului”.

„În prezent, sectorul agrar este extrem decapitalizat și fermierii nici nu pot miza măcar pe subvențiile pentru anul trecut, care se achită cu mare întârziere. Atragem atenție că aproape toate propunerile organizației noastre privind acordarea suportului fermierilor  în vederea depășirii crizelor, înaintate din august 2022, au fost ignorate de autoritățile statale abilitate…”, a comunicat Consiliul, adăugând că „aproape toți agricultorii mici și mijlocii în prezent se află în starea de disperare și nu dispun de mijloacele financiare pentru recoltare și efectuarea lucrărilor agricole de toamnă”.

Fermierii, în context, au declarat că insistă ca problemele agricultorilor din Republica Moldova să fie discutate în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene, ce va avea loc în perioada 1-2 iunie 2023.

Organizația mai cere ca Guvernul să-și asume public până pe data de 3 iunie 2023 următoarele angajamente față de fermieri:

  1. „Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță etc.);
  2. Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;
  3. Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
  4. Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;
  5. Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate”.

„Chemăm la solidaritate pe toate asociațiile ale agricultorilor și pe toți fermieri. Totodată, Asociația cere ca nicio forță politică să nu încerce să folosească revendicările economice ale agricultorilor și mișcarea noastră civică în scopuri meschine. Ne disociem de  orice încercare a grupărilor politico-criminale să se alăture la acțiunile noastre.

Sperăm foarte mult că această avertizare va fi auzită și vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole de colaps. În caz contrar, anunțăm pentru data de 7 iunie 2023 un protest masiv non-stop al fermierilor în toata țara, cu posibilă blocare a traseelor principale și marșul tehnicii agricole spre Chișinău”, au subliniat fermierii.

Share