Deputații se gândesc cum să-i convingă pe moldoveni să „pună mâna pe carte”
La Parlament, a avut loc o dezbatere publică cu genericul „Cum să facem ca Republica Moldova să pună mâna pe carte”, organizată de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, în colaborare cu partenerii – scriitori, profesori, bibliotecari, editori, jurnaliști, oficiali de la Guvern. Evenimentul a avut loc în cadrul campaniei de promovare a lecturii și a Zilelor Literaturii Române la Chișinău, ediția a VII-a. Temele principale de discuții au fost situația bibliotecilor publice și școlare din țară, cum pot fi îmbogățite fondurile de carte și cum poate fi promovată mai activ lectura de calitate în societatea noastră, în special, printre tineri.
Președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a mulțumit participanților că au ales Parlamentul să găzduiască dezbaterile și a menționat că această comunicare trebuie să continue. „Vom avea grijă ca propunerile să nu se piardă și, împreună cu colegii de la Ministerul Culturii, de la Ministerul Educației și Cercetării, să punem în practică cele mai bune sugestii, idei și exemple reușite”, a subliniat deputata.
Vicepreședintele comisiei, Virgiliu Pâslariuc, a menționat că rolul și importanța lecturii și a cărții în viața noastră este extrem de mare. „De modul ce citim și cum citim va depinde și dăinuirea noastră ca societate”, a accentuat deputatul.
Propunerea de a organiza dezbaterea „Cum să facem ca Republica Moldova să pună mâna pe carte” a fost lansată de deputata Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Marcela Nistor, care a fost una din autorii proiectului voucherului cultural. Această inițiativă a fost apreciată de cei care au participat la dezbateri. Mai mult, a fost lansată ideea de a examina posibilitatea de extindere a acestui program și pentru alte categorii, cum ar fi învățătorii și profesorii.
În perioada 16-20 mai, are loc cea de-a VII-a ediție a Zilelor Literaturii Române la Chișinău. Sloganul acestei ediții este „Eu nu credeam că există atâta dragoste în jur” de Viorel Mardare. În total vor avea loc aproape 20 de evenimente în diferite locații din capitală, la care participă scriitori, jurnaliști, profesori de literatură din România și Republica Moldova.