Viceministru: Experiența avansată a Republicii Cehe în acest domeniu este necesară pentru RM
Luni, 14 septembrie 2015, a avut loc inaugurarea Programului de Master în Demografie şi Economia Populaţiei, lansat de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Academia de Studii Economice din Republica Moldova, Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) şi Universitea „Charles” din Praga.
Programul de masterat, cu o durată de 2 ani, este susținut de CzDA și Universitatea „Charles”, în cadrul proiectului „Suport integrat pentru elaborarea statisticilor demografice” (POSTDEMO).
Boris Gîlca, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a specificat că: ” Experiența avansată a Republicii Cehe în acest domeniu este necesară pentru Republica Moldova. Programul de Masterat va oferi studii avansate pentru cei interesaţi exclusiv în Demografie și Economia Populației, iar participarea studenților din R. Moldova în programele și proiectele de cercetare, precum și de cooperare științifică și academică cu Universitatea Charles din Praga aduc, cu certitudine, un mare avantaj și oportunități deosebite tinerilor cercetători”.
În acelaşi context, Tomas Kucera, profesor la Universitatea ”Charles” și coordonator al proiectului, spune că: ”Dezvoltarea capacității academice în Demografie și armonizarea sistemului de studii în domeniu la standardele UE este obligatorie pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar bunele practici ale Republicii Cehe pot fi foarte utile pentru Republica Moldova”.
Începând cu anul 2013, Universitatea ”Charles” , în cadrul cooperării cu Guvernul R. Moldova, inclusiv cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, implementează proiectul „Suport integrat pentru elaborarea statisticilor demografice” finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Proiectul sprijină, totodată, şi armonizarea serviciului național de statistică la cerințele sistemului statistic european, cu accent pe statisticile populației. Universitatea ”Charles” din Praga și Agenția Cehă pentru Dezvoltare, în cadrul asistenței tehnice pentru R. Moldova, a jucat un rol-cheie în expertiza oferită pentru Comisia națională pentru Populație și Dezvoltare, stabilirea și modernizarea Centrului de Studii Demografice, programelor de instruire și dotare cu tehnologii informaționale la ASEM, precum și în dezvoltarea capacității de cercetare la alte instituții academice.
Informații suplimentare: Catedra Gândire Economică, Demografie și Geoeconomie, ASEM, Blocul B, etaj 7, birou 708 Tel: 022 402815; 022 402835; E-mail: catedra.gedg@ase.md
Mihaela Rotari