La Bruxelles va fi organizat un Bazar diplomatic

La Bruxelles va fi organizat un Bazar diplomatic

În perioada 13-15 mai 2023, la Bruxelles, va avea loc prima ediție a bazarului diplomatic, eveniment organizat sub patronajul ambasadelor României și Republicii Moldova din Regatul Belgiei.

Bazarul diplomatic reunește la Bruxelles, artiști, creatori, artizani ți meșteri din România și Republica Moldova, care promovează conceptul de „slow movement”, prezentând produse unice, personalizate, realizate în acord cu principiile de respectare a mediului, a ciclurilor naturale, a biodiversității și autenticității.

Prima sesiune a DIPLOMATIC BAZAR, organizată anul aceasta în Sala de Marmură a Universității Libere din Bruxelles, dorește promovarea unor produse și mărci consacrate, realizate manual sau semi-industrial și care se identifică cu ingeniozitatea și inventivitatea inginerilor și inventatorilor români și moldoveni.

Bazarul diplomatic va reuni artiști din domeniul muzicii, artei plastice, filozofiei și literaturii – fiecare dintre aceștia urmând să prezinte alegerile sale, pentru a se integra unui ritm natural care să respecte timpul de creație, să pună în evidență calitatea materiilor prime și a produsului finit.

  • Slow manufacturing – stilouri unicat produse manual – prezente la Bruxelles prin intermediul atelierului manufacturier POENARI din nordul Moldovei, care continuă o tradiție românească străveche, începută atunci când românul Petrache Poenaru breveta în Franța la 1827 invenția: „Condei portaret fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală”. Vom avea plăcerea de a descifra meandrele scrisului împreună cu managerul atelierului manufacturier, domnul Lucian Poenari.
  • Slow music – live piano + voce – MARTINA MEOLA – cea mai tânără elevă a Conservatorul de Muzică „Giuseppe Verdi” din Milano și LAURA DOS SANTOS – studenta bruxelleza îndrăgostită de cântecele Mariei Tănase.
  • Slow art  – pictură – ne va fi dezvăluită de trei pictorițe cu un palmares special – ANCA MEDREA ANA MARIA MINCU și CEZAREA KOLESNIKcare vor avea un vernisaj permanent organizat în cadrul bazarului, dar și un panel de dezbatere asupra actului de creație suprem – pictura!
  • Slow fashion – calitate și unicitate – talentul creatorului și personalitatea unică a purtătorului – ii tradiționale, ii urbane, port tradițional și neo-tradițional, tricouri identitare – prezentate de designeri ai zestrei contemporane, autentici păstrători și promotori ai frumosului etern – ADRIAN OIANU ANDA ENE MÂNDRA CHIC SEZĂTOARE BRUXELLES ELENA RENTEA . Invitat special – VICTORIA MINCU . Toată această avalanșă de frumos și autentic va culmina cu un fashion-show, în cadrul căruia modelele vor defila pe inconfundabila muzică neo-tradițională mixată live de Nico de Transilvania!
  • Slow reading – Literatură românească și limba română vor fi onorate pe tot parcursul zilei de 15 mai  în prezența unor ilustre scriitoare din România și Republica Moldova – LILIA CALANCEA, EMILIA IVANCU, RADMILA POPOVICI, DORA ALINA ROMANESCU, dar și în cadrul Conferinței ”Normă și uz în limba română II – Studiu de caz DOOM3” la care va participa prof. Daiana Theodora CUIBUS din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, se va organiza și o prezentare de carte academică.

În cadrul Bazarului, Nico de Transilvania va prezenta și Proiectul INTERBEING, care în 2022 a câștigat Endangered Landscapes Programme Arts Prize oferit de Cambridge Conservation Initiative.

Deschiderea oficială a BAZARULUI DIPLOMATIC, care va avea loc sâmbătă, 13 mai, ora 14.00, la Universitatea Liberă din Bruxelles, se va bucura de prezența ambasadorilor României și a Republicii Moldova, alți ambasadori și diplomați acreditați în Regatul Belgiei, reprezentanți ai instituțiilor europene cu sediul la Bruxelles, oameni de afaceri, iubitori ai conceptului „slow movement”.

Târgul va fi deschis atât reprezentanților comunității din România și din Republica Moldova, cât și publicului larg belgian, zilnic între orele 10.00 – 19.00 (adresa: Sala de Marmură a ULB – Av. Franklin Roosevelt 50, 1050 Bruxelles).

Share