Avocatul Poporului propune revizuirea mecanismului penalităților aferente neachitării în termenul stabilit a poliței de asigurare medicală

Avocatul Poporului propune revizuirea mecanismului penalităților aferente neachitării în termenul stabilit a poliței de asigurare medicală

Persoanele fizice, care potrivit legislației urmează să se asigure în mod individual, trebuie să achite integral prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în termen de până la data de 31 martie a anului de gestiune în sumă fixă. Neachitarea în termen a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală atrage după sine calcularea unei penalităţi în mărime de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere.

La fel, Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr.1593/2002 prevede că persoanele fizice care achită primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă cu depășirea termenelor stabilite, vor beneficia de asistenţă medicală în baza statutului de persoană asigurată doar după expirarea a 7 zile calendaristice din momentul achitării primei de asigurare pentru anul respectiv de gestiune şi a penalităţilor aferente acesteia.

Ceslav Panico este de părerea că, imperfecțiunea mecanismului și acțiunile exercitate de către CNAM poate determina atingerea unor proporții considerabile a penalităților. Astfel, pentru fiecare zi de întârziere se calculează necondiționat o penalitate de 0,1 % din suma datoriei și CNAM poate iniția procedurile peste o perioadă îndelungată de timp.

Deși Ombudsmanul nu neagă faptul că Statul dispune de discreție la stabilirea unor penalități pentru depășirea termenului stabilit de achitare a primei de asigurare, totuși consideră că povara pusă în sarcina persoanelor care se asigură este destul de mare și disproporțională scopului urmărit.

În acest sens, Avocatul Poporului a venit cu propunerea de a iniția procedura de revendicare a penalităților din momentul notificării persoanei privind obligativitatea achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Potrivit datelor oferite de CNAM în anul 2022, 3 212 de persoane au depășit termenul stabilit de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. În acest sens, au fost încasate penalități în sumă de 1 955 310,91 lei.

Menționăm că prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă pentru anul 2023 a fost aprobată în cuantum de 12 636 de lei. Respectiv, aceasta va genera majorarea considerabilă și a cuantumului penalității, fapt ce va afecta și mai mult situația persoanelor respective.  Mai mult, chiar dacă vor achita prima și survine un risc de boală în perioada de până la 7 zile calendaristice, practic persoana nu va putea beneficia de serviciile medicale asigurate, în special, atrăgând atenția la faptul că este necesar de achitat și penalitățile aferente acesteia.

Incapacitatea de plată a persoanei în cumul cu întârzierile procedurale utilizate de către CNAM sunt de natură să invalideze accesul persoanei la asistența medicală.

Subsecvent, Ombudsmanul s-a adresat Ministerului Sănătății și Comisiei parlamentare  protecție socială, sănătate și familie cu propunerea de a examina oportunitatea de  modificare a alin. (1) art.30 din Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr.1593/2002, astfel încât calcularea penalităţii din suma datoriei pentru fiecare zi de întîrziere să fie realizată  din momentul notificării din partea CNAM.

De asemenea, Ceslav Panico a propus  modificarea art.231 al aceleiași Legi prin  reducerea termenului de „7 zile calendaristice” și excluderea sintagmei „și a penalităților aferente acesteia” prevăzute în text pentru a putea beneficia de asistenţă medicală în baza statutului de persoană asigurată după achitarea poliței.

Avocatul Poporului a mai recomandat Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină să efectueze o analiză a motivelor de neachitare la timp și întârziere a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și să intensifice campaniile de informare și sensibilizare a populației privind procurarea politiei de asigurare medicală și a beneficiilor ei.

Share