Ajustări la procedurile privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă
Cabinetul de miniștri a modificat astăzi Hotărârea Guvernului nr. 1276/2018 pentru aprobarea procedurilor privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă. Ajustările au fost efectuate pentru a pune în aplicare modificările efectuate anterior în Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurării de șomaj.
Proiectul vine cu soluții pentru mai multe probleme de implementare a măsurilor active de ocupare a forței de muncă. Astfel, prin majorarea bursei de studii de la 15% până la 35% din salariul mediu pe economie și excluderea achitării cheltuielilor pentru cazare și transport, va fi simplificat procesul de organizare și desfășurare a cursurilor de formare profesională a șomerilor, care, deseori, nu pot demonstra cheltuielile pentru cazare și transport.
Totodată, va fi sporită atractivitatea pentru măsura de subvenționare a creării și adaptării locului de muncă pentru persoane cu necesități speciale, grației reducerii termenului obligatoriu de menținere a raporturilor de muncă cu persoanele cu dizabilități de la 18 luni la 12 luni.
De asemenea, se propune majorarea subvenției pentru inițierea unei afaceri de la 10 salarii medii pe economie până la 20 de salarii medii pe economie, iar contribuția proprie a șomerului se micșorează de la 50% până la 20%.
Proiectul de hotărâre prevede și Procedura de certificare a cunoștințelor și a competențelor dobândite în contexte de educație nonformală și informală, care stabilește pași concreți pentru recunoașterea competențelor obținute de șomeri prin educației nonformală și informală.
Concomitent, sunt stabilite proceduri mai explicite și simplificate de obținere, perfectare sau reperfectare a licenței a activitate pentru agențiile private de ocupare, precum și de înregistrare a beneficiarilor străini în calitate de angajatori direcți.
„Prin acest proiect, ne propunem să majorăm numărul de beneficiari ai măsurilor active de ocupare a forței de muncă, să stimulăm inițierea afacerilor, crearea locurilor de muncă sau adaptarea acestora pentru persoanele cu dizabilități prin acordarea de subvenții din partea statului. Aceste obiective sunt prevăzute și în Programul Național pentru Ocuparea Forței de Muncă 2022-2026, care vine să sporească nivelul de ocupare a forței de muncă și să asigure accesul pe piața muncii pentru toate categoriile de persoane, inclusiv pentru cele cu dizabilitate”, a declarat Felicia Bechtoltd, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.