Serviciul „Locuința socială asistată” găzduiește temporar tineri aflați sub protecția sistemului social al mun. Chișinău
Noul serviciu municipal „Locuința socială asistată” oferă posibilitatea de a găzdui temporar, în condiții de siguranță, în spații bine amenajate, care corespund necesităților de bază tineri și tinere aflați sub protecția sistemului social al Municipiului Chișinău.
Proiectul este dezvoltat de Primăria Chișinău în parteneriat cu UNICEF Moldova, iar obiectivul de bază este de a reda beneficiarilor atmosfera de acasă.
Astfel, o locuință socială asistată dispune de 3 dormitoare separate, cu 6 paturi, camere de baie și wc, mobilier, aparataj electrocasnic și computere. În afară de spațiile personale, tinerii se folosesc de locurile comune, precum:bucătăria, spălătoria, dar și camera de zi. De asemenea, alimentația beneficiarilor este asigurată prin vouchere alimentare, care contribuie la dezvoltarea deprinderilor de viață ale tinerilor.
În cadrul serviciului „Locuința socială asistată” activează câte 4 pedagogi, un asistent social și un psiholog, care asistă beneficiarii în procesul de formare și dezvoltare a deprinderilor de viață și a abilităților sociale, oferindu-le consiliere individuală și de grup.
De curând, 6 beneficiari băieți ai unei locuințe sociale asistate din capitală au fost vizitați de către autoritățile municipale de profil. Acestea au distribuit tinerilor bunuri de primă necesitate: încălțăminte și îmbrăcăminte, lenjerie, pachete igienice personale, precum și ghiozdane de școală.
În context, viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a menționat că serviciul social „Locuință socială asistată” este prestat în corespundere cu necesitățile individuale ale beneficiarilor și asigură un mediu apropiat celui familial. Totodată, autoritățile sunt deschise spre colaborare în acest domeniu, iar preocuparea de bază este de a oferi sprijin unui număr cât mai mare de tineri care solicită acest serviciu.
La rândul său, Flore Rossi, reprezentantă UNICEF Moldova și-a arătat deschiderea pentru cooperarea de mai departe în acest domeniu, precizând că locuința socială dezvoltă autonomia și favorizează implicarea activă a tinerilor în viața cotidiană.
E de menționat că activitățile menționate se desfășoară în cadrul Memorandumului de înțelegere încheiat între Primăria Chișinău și UNICEF Moldova, care prevede acordarea asistenței tehnice pentru realizarea drepturilor copiilor și adolescenților din Municipiul Chișinău.