Inspectoratele de poliție Hîncești și Ialoveni inspectate de angajații Oficiului Avocatului Poporului

Inspectoratele de poliție Hîncești și Ialoveni inspectate de angajații Oficiului Avocatului Poporului

Angajații Oficiului Avocatului Poporului din cadrul Direcției prevenirea torturii au realizat 2 vizite preventive la Inspectoratul de poliție Hîncești și Inspectoratul de poliție Ialoveni.

Vizitele au avut drept scop monitorizarea situației privind respectarea garanțiilor fundamentale împotriva torturii la reținere de către angajații poliției.

La momentul vizitei, în Inspectoratele de poliție nu se aflau persoane reținute sau deținute. IP Hîncești dispune de izolator de detenție preventivă (72 ore) renovat din fonduri europene, în 2020. Izolatorul are capacitatea de detenție concomitentă a 13 persoane. Acesta asigură detenția persoanelor reținute din raioanele Hîncești și Ialoveni. Principalele carențe țin de lipsa feldcerului (pentru o perioadă de cca 2 ani) și a șefului de izolator. Administrația IP Hîncești a afirmat că va depune eforturi în vederea identificării personalului medical și a responsabilului de izolator. În același timp, Serviciul detenție și escortă al IP Hîncești este suprasolicitat. De la începutul anului, în izolatorul Hîncești au fost deținute 97 persoane.

IP Ialoveni nu dispune de izolator, ci de o cameră de detenție temporară (de cca 3 ore). O evidență a persoanelor plasate nu se efectuează. IP Ialoveni a menționat că va asigura realizarea acestei observații. Potrivit datelor din registrele interne, IP Ialoveni a reținut 63 persoane de la începutul anului 2023.

Cât privește informațiile privind alegații de tortură, la IP Hîncești au fost înregistrate 9 cazuri în trimestrul I al anului 2023, iar la IP Ialoveni o asemenea evidență nu a fost realizată din 2021. IP Ialoveni a reiterat că va corecta omisiunea evidențiată.

Activitățile au fost realizate în cadrul Proiectului „Sporirea capacităților Oficiului Avocatului Poporului în monitorizarea, raportarea și investigarea actelor de rele tratamente”, finanțat de Fundația Soros Moldova.

Share