Demarează controlul comun la frontiera Leușeni-Albița
Oficial, din data de 15 aprilie 2023, ora 08:00, cele patru autorități vamale și de frontieră din Republica Moldova și România vor aplica în comun controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, sensul de intrare în România. Acest fapt presupune „oprire unică” pe partea română pentru toate procedurile de control a traversării frontierei de stat.
Instituirea controlului coordonat al traficului va accelera și facilita traversarea frontierei comune, iar acest fapt va reduce timpul de așteptare la trecerea graniței pentru călători, inclusiv pentru transportul de mărfuri.
Ieri, 13 aprilie 2023, în prezența șefilor autorităților vamale și ai poliție de frontieră din Republica Moldova și România a fost semnat Regulamentul de organizare şi funcționare a Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa. Acest document conține principiile și regulile cooperării pentru efectuarea, pe teritoriul României – sensul de intrare, a controlului coordonat al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor.
Conform normelor tehnologice, controlul la trecerea frontierei este efectuat separat de către personalul de control al statului de ieșire (Republica Moldova), urmat consecutiv de personalul statului de intrare (România), efectuat pe teritoriul unui singur stat. Diferenţa faţă de modalitatea anterioară de realizare a controlului constă în faptul că pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în PTF Leușeni, trecerea se va face fără control, iar oprirea pentru verificări se va face pe sensul de intrare în România, în PTF Albița-rutier, în funcție de tipul autovehiculului/priorității la control.
Tot ieri, conducătorii din cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova în comun cu conducătorii Autorității Vamale din România au verificat condițiile de implementare a mecanismului de conlucrare transfrontalieră, care se aplică din data de 7 aprilie 2023, în scopul gestionării eficiente a fluxului de marfă și călători prin punctele de trecere a frontierei moldo-române.
Conducătorii autorităților vamale din Republica Moldova și România au reiterat sincronizarea activităților, prin realizarea schimbului operativ de informații, inclusiv cu subdiviziunile teritoriale ale celorlalte autorități cu atribuții de control la frontieră, alocarea pistelor separate pentru redirecționarea și accelerarea traficului de călători, atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire, și, acolo unde situația o va impune, să fie suplimentat numărul de funcționari vamali din birourile/posturile vamale de frontieră.