Dinu Plîngău convoacă ședința Consiliului Politic Național al Platformei DA
Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a convocat ședința Consiliului Politic Național pentru a stabili dacă formațiunea va participa la Adunarea Națională, informează OFICIAL.
Dinu Plîngău spune că Platforma DA încă anul trecut, în ajunul reuniunii Consiliului European din 23 – 24 iunie 2022, își reitera angajamentul ferm pentru perspectiva integrării europene a țării și arăta o deschidere pentru cooperare cu instituțiile responsabile de implementarea politicilor de integrare europeană și cu forțele democratice din societate pentru a susține acest proces.
„În rezultat, guvernarea nu a fost receptivă la inițiativele venite din partea opoziției pro-europene. În special, pe componenta reformei justiției precum și în alte domenii.
O altă propunere din partea noastră a vizat realizarea cel puțin al unui gest de deschidere a guvernării față de societate, care s-ar fi exprimat prin extinderea componenței nominale a Comisiei naționale pentru integrarea europeană, constituită prin decret prezidențial în data de 22 aprilie 2022. Faptul că în această Comisie fac parte aproape în exclusivitate reprezentanții guvernării, cu excepția unui reprezentant al societății civile, și nu sunt incluși reprezentanții opoziției, inclusiv ai celei extraparlamentare este un lucru regretabil. Or activitățile ce țin de realizarea reformelor și priorităților de integrare europeană nu aparțin unui singur partid.
Un exemplu se referă la Decizia adoptată de Colegiul Comisiei Europene pe marginea cererii Republicii Moldova, de a primi statutul de stat candidat pentru aderare la UE din 17 iunie 2022, unde era specificat că țara noastră trebuia să întreprindă eforturi adiționale în domeniile legate de reforma justiției, combaterea corupției, reforma administrației publice și alte domenii. După trecerea aproape a unui an nu înțelegem cine a împiedicat guvernarea să realizeze progrese la aceste capitole. Mai ales că guvernarea actuală are o largă majoritate în Parlament și un guvern susținut politic”, spune Dinu Plîngău.
Platforma DA pleda pentru ca guvernarea să elaboreze o strategie de negociere cu UE, care să fie corelată cu interesele economice și sociale ale Republicii Moldova.
„Această strategie de negociere nu poate fi, însă elaborată fără o consultare largă cu societatea, partidele de opoziție, inclusiv cele extra-parlamentare. Guvernarea nu poate porni aceste negocieri, fără un mandat clar din partea societății, a cetățenilor, a mediului de afaceri și cel al experților.
Pledăm pentru o cooperare cu instituțiile responsabile de implementarea politicilor de integrare europeană și cu forțele democratice din societate, dar această cooperare nu trebuie să se reducă la acțiuni de PR politic. Mai ales când în istoria noastră recentă au mai avut loc asemenea ”operațiuni de PR”, iar cetățenilor le-a rămas un gust amar de la asemenea evenimente publice de proporție, care din nefericire nu s-au materializat în politici și rezultate pozitive concrete pentru Republica Moldova”, afirmă liderul Platformei DA.
De asemenea, Plîngău spune că în urma discuțiilor cu reprezentanții Președinției, în cadrul cărora a primit asigurări că evenimentul din 21 mai nu va fi o simplă operă de PR pentru partidul de guvernare și sunt gata să analizeze propunerile Platformei DA pe marginea mai multor proiecte din domeniul justiției și administrației publice locale, a solicitat convocarea Consiliului Național Politic al Platformei DA pentru a pune în discuție participarea în cadrul evenimentului din 21 mai și a pregăti un document cu propuneri concrete ca evenimentul din 21 mai să aibă continuitate prin asumarea unor angajamente ferme din partea tuturor partidelor care au în statut și programul politic Integrarea Europeană drept un obiectiv major.
„Un pas pentru întrunirea unui consens larg în societate ar fi includerea reprezentanților opoziției extra-parlamentare în Comisia națională pentru integrare europeană și în grupul de organizare a evenimentului”, a mai punctat Plîngău.